info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Sveriges Byggindustriers vd går i pension

Bo Antoni ska gå i pension och lämna jobbet som vd för arbetsgivarorganisationen Sveriges byggindustrier. Han hoppas att det nya avtalet ska ge mer utrymme för individuella överenskommelser i branschen. Själv ser han fram emot att styra över sin tid och bland annat renovera huset.

Redan i höstas gav Bo Antoni besked till ordföranden för Sveriges byggindustrier om att han planerar att gå i pension. Men det offentliggjordes på organisationens stämma igår. Man hoppas hitta en efterträdare till årsskiftet, om inte så jobbar Bo Antoni vidare på tjänsten tills rekryteringen är klar.
Han tillträdde 1999, och så här säger han om byggbranschens utveckling sedan dess:
– Det har hänt en hel del, väldigt mycket positiva saker. Inte minst i avtalssituationen är det rätt stor skillnad mot tidigare.
Har ni fått det ”moderna medarbetaravtal” som ni brukar prata om i och med årets avtal?
– Det är ett stort steg i rätt riktning, men vi har inte nått slutmålet.
Vad krävs för att nå dit?
– Flexibilitet och möjlighet för individen att fatta egna beslut. Vi har på flera områden styrande regler där man inte får göra egna överenskommelser. Vi tror att mer sådant utrymme vore bra för byggnadsarbetarna också.
Hur har relationen mellan er och Byggnads utvecklats under de här åren?
– Om man ser på personplanet mellan Hans Tilly och mig så har vår personrelation aldrig varit dålig. Sedan företräder vi olika intressen, så det är helt naturligt att det blir intressekonflikter. Men nu har vi utöver avtalet kommit överens om en avsiktsförklaring där vi tillsammans ska vårda avtalet, det är ju ett lite nytt synsätt mot tidigare.
Menar du alltså att det har gjort relationerna mellan organisationerna bättre?
– Det är alldeles nytt. Det är när vi börjar tillämpa avtalet som vi får kvitto på att det verkligen har hänt något.
Är du besviken på att ackordet finns kvar nu när du ska sluta?
– Nej. Vi har inget emot ackorden, vi tycker att alla löneformer är bra. Det vi kritiserat tidigare är att vi har haft i princip ackordstvång på en del jobb. Men det kanske blir bättre när det nya avtalet tillämpas.
Vad ska du göra nu när du går i pension?
– Jag planerar ingen ny karriär om det är det du menar. Jag ska göra en hel del ombyggnadsarbete på mitt hus som jag inte hunnit under de här åren. Jag kommer att spela mer golf. Och jag kommer ägna mer tid åt barn och barnbarn. Jag är absolut inte orolig över hur jag ska fylla min tid, utan det ska bli skönt att äga sin tid mer än man gör i det här jobbet.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Sveriges Byggindustriers vd går i pension

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig