info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Sveriges Byggindustrier lägger nytt varsel

Sveriges Byggindustrier (BI)varslar idag, fredag, om en ny stridsåtgärd mot Byggnads. Från den 20 april kommer inga lokala löneförhandlingar att föras mellan BI:s medlemsföretag och Byggnads ombudsmän.

Nu på morgonen, samma dag som Byggnads väntas varsla om strejk, höll BI presskonferens för att berätta att de varslat om ytterligare stridsåtgärder. Tidigare har BI sagt upp de gemensamma bygg, anläggnings-och maskinavtalen och varslat om att de slutar att betala in granskningsavgift till Byggnads.
Enligt avtalet som gällde mellan parterna fram till 31 mars förs lokala löneförhandlingar mellan ombudsmän och medlemsföretag. Istället tänker nu BI förhandla direkt med arbetstagarna.
Motivet till beslutet är att BI vill ha en oberoende kommission för att se över lönesystemet och Byggnads motsätter sig det.
-Den stridsåtgärd vi har varslat om idag riktar sig enbart mot Byggnads som organisation och drabbar inte byggnadsarbetarna eller tredje man på något negativt sätt, säger Bo Antoni, VD för BI.
BI:s nya varsel kommer inte att påverka det varsel Byggnads lägger senare idag.
– Varslet är i princip verkningslöst.Eftersom avtalet redan är uppsagt kommer byggnadsarbetarna eller bygglagen ändå att själva sköta förhandlingarna, men de kan kalla en ombudsman för att biträda dem, säger Ove Bengtsberg, ordförande i Byggnads.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Sveriges Byggindustrier lägger nytt varsel

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig