info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Sveriges Byggindustrier begär medling

Igår eftermiddag begärde arbetsgivarparten Sveriges Byggindustrier medling i avtalsförhandlingarna med Byggnads. BI vill också tillsätta en oberoende kommission för att se över hela byggavtalet.

– Vi är förvånade över att arbetsgivarna begär medling i det här skedet. Vi har ju inte ens börjat prata pengar ännu, säger Hans Tilly, andre förbundsordförande i Byggnads.
Han ställer sig också frågande till att BI vill tillsätta en oberoende kommission för att se över byggavtalet.
– Vi är ju tillsatta av Byggnads medlemmar för att förhandla om avtalet. En oberoende kommission har ju inte någon insyn i branschen, säger Hans Tilly, som menar att arbetsgivarna är ute efter att ta bort förhandlingsrätten för Byggnads avdelningar för att kunna införa individuella löner.
Enligt ett pressmeddelande från arbetsgivarna anser BI att förhandlingarna kört fast för att Byggnads vill ”förstärka ackordstvånget och cementera kollektivavtalets ålderdomliga system”.
BI syftar till att få ”ett avtal för kvalitet, produktivitet och moderna medarbetarrelationer där även företagare och medarbetare själva kan komma överens om löneformer, arbetstider och annat som rör arbetsplatsen.”
Förhandlingarna berör uppemot 60 000 av Byggnads 130 000 medlemmar.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Sveriges Byggindustrier begär medling

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig