info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Sveriges äldste (?) rörmokare Inge Modig fyller 100 år: "Är väl inget märkvärdigt”

Han kom från en smedsläkt men 1934 bröt den 17-årige Inge Modig traditionen och blev rörmokare. I dag fyller han 100 år och Byggnadsarbetaren ringde upp för att gratulera.

På dagen 100 år har gått sedan Inge Modig föddes i den småländska byn Fröseke. Smålandsposten har tidigare berättat historien om smedssonen som vid 13-års ålder började livet som smedshalva men några år senare bröt med familjetraditionen och blev rörmokare. Den 17-årige Inge gav sig år 1934 in i VVS, som växte explosivt med att levnadsstandarden ökade och kunderna efterfrågade nymodigheter som rinnande vatten, och blev branschen trogen fram till pension.
När Byggnadsarbetaren ringer upp för att gratulera på bemärkelsedagen viftar Inge bort uppmärksamheten.
– Det är väl inget märkligt med det, säger 100-åringen.

Varför blev du rörmokare?
– Det vet jag inte. Det fanns inget annat att välja på.

Oavsett bakgrund till yrkesvalet tycks rörmokarna vara ett särskilt tåligt släkte. När VVS:aren Sven Hedberg gick ur tiden 2012 var han med sina 108 år Sveriges äldste man.

LÄS MER: Sveriges äldste man har avlidit – blev 108 år

Vännen Lars Persson, som började arbeta i Inges VVS-firma 1954, berättar att Inge kommer att firas under dagen – men i lagom stora doser.
– Det blir kaffe och tårtkalas på hans boende, han har inte kondition för att köra dygnslånga festivaler utan det får blir en stund ibland. Vi får ta det utifrån vad huvudpersonen orkar. Men det blir nog trivsamt.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Sveriges äldste (?) rörmokare Inge Modig fyller 100 år: "Är väl inget märkvärdigt”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig