info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Sverige först i världen: asbestfallen minskar

Nu börjar 1970-talets asbeststopp synas i statistiken. Antalet personer som har insjuknat i den dödliga sjukdomen mesoteliom under sena 1990-talet minskar något, för första gången. Det visar en ny forskningsrapport från Karolinska institutet.

Det är forskare vid Karolinska institutet som samlat in statistik över antalet nyinsjuknade i mesoteliom, lungsäckscancer, från 1961 till 2000. Siffrorna är sensationella eftersom Sverige är det första land i världen där antalet nyinsjuknade minskar. Överallt i världen ökar antalet drabbade hela tiden.

En envis ökning har det varit också i Sverige visar forskarnas siffror. Från 1960-talet och fram till 1995 har bara fler och fler fall dykt upp i statistiken. Men nu vänder det alltså.
Mellan 1981 och 1985 fick 429 personer diagnosen mesoteliom. Mellan 1986 och 1990 insjuknade fler: 498 personer. 1991-1995 fick ännu fler mesoteliom: 587 personer. Sedan kom vändningen: mellan 1996-2000 insjuknade ”bara” 550 personer.

– Det är ingen markant sänkning men den visar ändå att trenden är bruten. Det beror förmodligen på att förbudet mot asbest kom så tidigt i Sverige. Vi är det första landet i världen som kan visa ett trendbrott och det ger hopp för andra länder, säger Kari Hemminki vid institutionen för biovetenskaper, Karolinska Institutet.
Mesoteliom är en av de allvarligaste asbestsjukdomarna. När sjukdomen givit sig till känna tar det inte lång tid innan den drabbade dör.
Mesoteliom utan samband med asbest är mycket ovanligt, cirka 1-2 fall per år, på en miljon invånare.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Sverige först i världen: asbestfallen minskar

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig