info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"Sverige behöver löneökningar"

Finska fack och arbetsgivare har gjort upp om frysta löner och svenska arbetsgivarorganisationer vill ha lägre ingångslöner. LO-ekonomen Torbjörn Hållö ser likheter mellan länderna.

Vad är din bedömning av uppgörelsen i Finland?
– Finland har ett konkurrenskraftsproblem. De har haft några framgångsrika faktorer och företag som Nokia som först har gått väldigt bra och sedan dåligt. Jag kan förstå att man diskuterar konkurrenskraften i exportindustrin, men inte att alla måste hålla tillbaks sina löner. Att gå fram med så breda krispaket är svårt att förstå. Risken är att det drar ner privatkonsumtionen och dämpar den ekonomiska utvecklingen.

Läs mer:
Lönerna pressas nedåt i Finland
Ekonom: Det kommer bli spänningarGår det att jämföra lönepressen mellan länderna?

– Det är två helt olika ekonomier. Sverige har egen valuta, vi har en
riksbank som eldar på expansiv penningpolitik. Riksbanken och flera ekonomer efterfrågar hyfsade löneökningar så att man får ett inflationstryck i Sverige. Finland verkar ha det motsatta. Att man håller tillbaka löneökningar för att man har dålig konkurrenskraft.
Går det att se några likheter ?
– Likheten är det finns ekonomer på högersidan som förespråkar sänkta löner och att lösningen på allt är att hålla tillbaks lönerna. Likheten kan vara att dessa argument är så populära bland vissa högerekonomer, att de får väldigt stor kraft.
I avtalsrörelsen ställde byggarbetsgivarna krav på sänkta löner för nyanlända och långtidsarbetslösa. Kommentar?
– Enligt konjunkturinstitutets lönerapport behöver Sverige löneökningar. Om löneökningarna blir för låga så leder det till högre arbetslöshet. Fackförbunden har varit dåliga på att marknadsföra det och har istället fokuserat på nyanländas löner. Arbetsgivarna och mitten- och högerpartier har expanderat den diskussionen. Att det inte bara handlar om nyanlända, utan bredare grupper.
Vad menar du med bredare grupper?
– Liberalerna skrev en artikel på DN Debatt för ett tag sedan, där utgångspunkten var de nyanländas löner, men i samma artikel pekade de ut Kommunals och Byggnads löneökningar som höga.
Är du bekymrad över utvecklingen?
– Det är synd för fackföreningsrörelsen, eftersom löneökningarna behövs och ekonomerna är på vår sida. Det finns ingen seriös ekonom som skulle påstå att flyktinginvandringen innebär att kommunalarbetare och byggnadsarbetare ska hålla tillbaks på sina löner.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: "Sverige behöver löneökningar"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig