info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"Sverige är i en utsatt situation"

Det är ett hårt tonläge inför avtalsrörelsen nästa år. Sveriges Byggindustrier är djupt bekymrade över fackförbunden 6 F:s gemensamma avtalskrav.

– Det är anmärkningsvärt att 6 F räknar ut vad en konkurrensutsatt industri tål och att de frångår industrins lönemärke, säger Mats Åkerlind, förhandlingschef på Sveriges Byggindustrier.
Under eftermiddagen presenterade 6 F sina gemensamma avtalskrav i plattformen ”Rättvisa löner trygga jobb”. Kraven går bland annat ut på ett lägsta löneutrymme på 3,2 procent, satsningar på de lägst avlönade och begränsa visstidsanställningar och de osäkra anställningsformerna.
Fackförbunden inom industrin la i början av november fram sina avtalskrav som hamnade på 2,8 procent. Nu går 6 F förre industrifacken och kräver högre löneökningar.
6 F motiverar de högre lönekraven med bland annat att Sverige är inne i en återhämtningsfas med hög tillväxttakt och låg arbetslöshet. Men Sveriges Byggindustrier tycker inte att denna bild stämmer. De är djupt bekymrade över avtalskraven som lades fram idag.
– Det här är avtalsrörelse, där Sverige är i en utsatt situation. Vi har en flyktingström som utsätter samhället för en press som vi tidigare inte varit i närheten i modern tid och vi behöver sänka trösklarna för nyanlända att komma in på arbetsmarknaden. Vi har en exportindustri som har en jättetuff situation, säger Mats Åkerlind.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: "Sverige är i en utsatt situation"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig