info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Svenskt yrkesbevis duger inte i Finland

Kranförare på Åland som utbildat sig i Sverige får inte jobba i Finland. Orsak: Finska myndigheterna anser inte att den svenska utbildningen håller måttet.

En finsk kranförare med yrkesbevis kan arbeta var han vill i Sverige. Men om en svensk kranförare vill åka över till Finland tar det stopp. De finska myndigheterna godkänner inte svenska yrkesbevis.
De nordiska länderna har sedan flera år varit överens om en samnordisk arbetsmarknad. Redan år 2000 enades man på politisk nivå.
– Det hela är mycket märkligt, det blir ingen fri rörlighet på arbetsmarknaden. Handelsminister Leif Pagrotsky har tagit upp det flera gånger och man har varit överens vid alla tillfällen, säger Ann Årefeldt departementssekreterare på Utbildningsdepartementet.

Kärnan i problemet, enligt Henning Karlsson arbetarskyddsingenjör på Åland, är att det i Finland är staten som utfärdar yrkesbevis och i Sverige branschen. Man litar inte på att branschen klarar av det.
– Det är egentligen konstigt, säkerhetskulturen i Sverige är bra och landet är föregångare i säkerhetsarbete, säger Henning Karlsson.
Han tycker att Nylands arbetarskyddsdistrikt, som fått uppdraget att utreda kranförarnas yrkesexamina, tittat för mycket på skillnader mellan yrkesbevisen i stället för att se likheter.

Ett problem för ålänningarna är att många enbart pratar svenska. Därför söker sig många till Sverige för att utbilda sig. När de sedan kommer tillbaks duger inte yrkesbeviset.
I Tornedalen och Österbotten har man inte märkt av problemet ännu, trots att rörligheten över nationsgränsen är omfattande.
– Min uppfattningen är att man kanske struntat i reglerna där, säger Henning Karlsson.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Svenskt yrkesbevis duger inte i Finland

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig