info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Svenskar flyr isländska nattskift

Omänskliga arbetstider och svikna löften har fått flera svenska byggnadsarbetare att lämna Island och företaget Istak.

Det isländska byggföretaget Istak rekryterar fortfarande svensk arbetskraft till Island. Men villkoren är inte de utlovade och arbetstiderna är omänskliga. Det berättar Michael Ericsson och Kalle Andersson från Göteborg.
Michael och Kalle är två av flera som nu hoppat av.
– Första vändan där uppe arbetade vi 4,5 timmar natt. Vi var redan då irriterade över att vi inte fick något extra för nattarbetet, berättar Michael Ericsson.
– Innan vi åkte upp andra omgången så blev vi lovade 200 kronor per timme för nattjobb. När vi kom dit fick vi bara 185 kronor per timme och dessutom var det nu tolv timmars nattskift, 72 timmar per vecka vi skulle jobba.
Många blev sjuka av arbetstiderna. Säkerheten på flygplatsbygget var under all kritik och när dessutom boendet förändrades, från hotell till lägenhet, och löneutbetalningarna började strula så var det minst 15 av svenskarna som valde att inte åka tillbaka till en ny period.
Michael Ericsson har fortfarande fordringar på Istak. Det gäller en del lön och semesterersättning som han inte fått ut.
– Det var värre än att arbeta på ett svenskt skuttföretag, säger han.
Rolf Sjöberg och Tobias Blad är bland dem som hoppat av. De är framför allt kritiska mot att de rekryterats med falska argument, mot det isländska byggfacket, som de fått för lite hjälp av, och mot företaget Istak. De svenskar de träffat som arbetar på andra byggföretag har inte haft liknande erfarenheter.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Svenskar flyr isländska nattskift

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig