info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Svenska rörisar fixar rent vatten i Gambia: ”Är ändå en mänsklig rättighet”

Från Sollentuna till Gambia. På måndag reser VVS-montören Joakim Lindgren 700 mil till Afrikas östkust för att installera en vattenreningsanläggning åt SOS Barnbyar. "Rent vatten är ändå en mänsklig rättighet", säger han.

Till vardags jobbar Joakim Lindgren och kollegan Stefan Gillberg på US Rörteknik i Sollentuna. Från och med måndag och några dagar framåt kommer arbetsplatsen i stället att vara Basse i Gambia där SOS Barnbyar har verksamhet och där de svenska rörisarna ska installera en vattenreningsanläggning.
– Det blir ett miljöombyte. Det ska bli spännande att se hur de har det därnere och göra lite nytta, säger Joakim Lindgren.
Reningsanläggningen ska rensa bort bly och bakterier. Utöver installationen ska VVS-montörerna från US Rörteknik utbilda lokal personal i drift och underhåll.
– Precis, vi kommer att ge en utbildning i hur de ska byta sand och filter så att de själva kan underhålla anläggningen sen, säger Joakim Lindgren.

LÄS MER: VVS:aren som har filial i Avesta – och Abidjan

Insatsen är en del i ett samarbete mellan SOS Barnbyar och VVS-kedjan Comfort, där US Rörteknik ingår. Sedan starten 2012 har projektet levererat förbättrad vattenförsörjning till närmare 6 000 människor i bland annat Niger, Benin och Togo.
Och Joakim Lindgren, som trots blygsamma 2,5 år i branschen gjort sig känd som en skicklig yrkesarbetare, ser fram emot att få kröka rör för en god sak.
– Det känns jättebra, säger han. Rent vatten är ändå en mänsklig rättighet och vi tar det alldeles för mycket för givet här i Norden.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Svenska rörisar fixar rent vatten i Gambia: ”Är ändå en mänsklig rättighet”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig