info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Svensk företagare oroar norskt byggfack

Bemanningsföretagaren Hans Karlsson opererar nu i Norge. I Sverige har 40 anställda sökt lönegaranti efter Karlssons konkurs i november.

Norska byggfacket är bekymrade över Hans Karlssons verksamhet i Oslo, sedan de tagit del av vad som skrivits om honom i Sverige.
– Vår första plan var att teckna avtal med honom, men efter de uppgifter som dykt upp nu så vet vi inte, säger Tor Mostue på Fellesförbundet.
Mostue syftar på de uppgifter om obetalda löner som tidigare redovisats i Byggnadsarbetaren. Om Hans Karlsson struntar i löneutbetalningar även i Norge riskerar han att hamna på Fellesförbundets svarta lista.
– Då ska det mycket till om han får behålla sina kontrakt. Jag har aldrig varit med om att stora företag använder entreprenörer som står på den listan, säger Tor Mostue.
Just hyr Hans Karlsson ut personal till NCC och det norska byggföretaget Nils M Backe. Det rör sig om ett 25-tal byggnadsarbetare och samtliga är, vad Tor Mostue vet, från Sverige.

I Sverige pågår just nu efterspelet från konkursen i ett av Hans Karlssons tidigare bolag: Helsingborgs nya bygg- och förvaltning (HNBF). Karlsson överlät bolaget på andra personer just innan konkursen. Bland fodringsägarna finns 40 tidigare anställda, de flesta byggnadsarbetare. Tillsammans kräver de lönegarantier på drygt 1,2 miljoner kronor. Bland de fyrtio finns också de byggjobbare som tidigare stämt Hans Karlsson inför arbetsdomstolen. I och med att företaget gått i konkurs finns en möjlighet att stämningen dras tillbaka.
– Stämningen blir meningslös när bolaget är i konkurs och det inte finns några pengar, säger Peter Kindblom, juristen som drivit stämningen åt byggjobbarna.
Även staten kräver pengar ur HNBF. Cirka 3,9 miljoner i form av skatter, avgifter och moms. Totalt uppgår företagets skulder till drygt 6,4 miljoner kronor, enligt konkursbouppteckningen.

Johan Sjöholm
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Svensk företagare oroar norskt byggfack

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig