info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Svartlistade brittiska arbetare i rätten

Brittiska fack menar att de vunnit en delseger i rättsprocessen om den stora svartlistningsskandalen där bland andra Skanska var inblandade. Huvudförhandlingarna väntar nästa år.

2009 avslöjades att ett 40-tal byggföretag i Storbritannien samlat uppgifter om drygt 3000 arbetare i ett gemensamt och hemligt register. Uppgifter om bland annat fackligt engagemang registrerades och delades mellan företagen. Registrerade arbetare har vittnat, bland annat i Byggnadsarbetaren, om att de plötsligt inte fick några jobb, men att de då inte kunde begripa varför.
Skanska i Storbritannien, Skanska UK, var en av registrets flitigaste användare.

Medger effekter för arbetarna

Nu pågår en rättslig process i brittiska High Court där runt 600 arbetare kräver ersättning från de ansvariga företagen. Huvudförhandlingen sker först nästa år men denna vecka togs ett steg som brittiska fack beskriver som ett stort kliv framåt.
De fackliga organisationerna uppger att åtta av de tilltalade bolagen, däribland Skanska, har lämnat in dokument till rätten där de tar på sig större ansvar än tidigare samt ber om ursäkt. Företagen ska gemensamt ha erkänt att registret bland annat kränkt arbetarnas rätt till privatliv. Vidare medger och beklagar de att detta påverkat arbetares möjlighet att få jobb, samt att det skapat stress för dem och deras familjer.
Detta betyder dock inte att själva skadeståndsfrågan alls är avgjord, målet prövas fullt ut nästa år.

”Vi kommer fortsätta kämpa”

Fackförbundet Ucatt beskriver visserligen företagens medgivanden som ett massivt genombrott. Men Ucatts tillförordnade generalsekreterare Bryan Rye säger att processen kommer fortsätta då företagen fortfarande inte vill erkänna den betydande förlusten av inkomster.
– Detta är ett väldigt tydligt steg framåt i kampen för rättvisa gällande svartlistning. Till sist har företagen medgett sin skuld och börjat be om ursäkt. Men vi kommer fortsätta kämpa tills rättvisa är uppnådd för alla våra påverkade medlemmar, säger han i ett pressmeddelande.
Maria Ludkin från fackförbundet GMB säger i ett pressmeddelande att företagens erkännande av den ångest som åsamkats arbetarna och deras familjer ger en fast grund för att se till att medlemmarna får betydande ersättning.
De företag som står bakom de nya dokumenten är Skanska UK, Balfour Beatty, Carillion, Costain, Kier, Laing O´Rourke, Sir Robert McAlpine och Vinci.

LÄS MER
2013 granskade Byggnadsarbetaren Skanskas inblandning i svartlistningen och träffade drabbade arbetare i England:
De svartlistades av Skanska
Skanska: ”Det är ju beklagligt”

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Svartlistade brittiska arbetare i rätten

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig