info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Svartliden-portugiser får ut lönen

Nu ska portugiserna vid Svartliden få sina pengar. Igår gjorde Byggnads upp med huvudentreprenören och beställaren på det omskrivna gruvbygget.

I måndags berättade vi hur det sydafrikanska företaget Staff Buro struntade i det avtal man skrivit med Byggnads den 18 augusti.
I går besökte Byggnads representanter återigen gruvbygget och överlämnade de lönefordringar som ännu återstod.
Resultatet blev en överenskommelse om att de pengar de portugisiska arbetarna har rätt till ska vara dem tillhanda i övermorgon fredag. Ansvariga för att lönen verkligen betalas ut blir beställaren av gruvanläggningen, Dragon Mining.

Utöver pengarna ska portugiserna också få ökade möjligheter att på fritiden besöka affärer för inköp av dagligvaror. Arbetarna har berättat att de känt sig isolerade på det ensligt belägna bygget i Västerbottens inland.
Det var för knappt en månad sedan som det uppdagades att ett 15-tal portugisiska byggnadsarbetare arbetade under avtalsvidriga förhållanden. De tjänade cirka 75 kronor i timmen och hade tvingats skriva kontrakt som förbjöd dem att tala med facket.
Portugisernas arbetsgivare är det Sydafrikanska bemanningsföretaget Staff Buro som i sin tur anlitats av entreprenören MDM, också dessa från Sydafrika.

Johan Sjöholm
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Svartliden-portugiser får ut lönen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig