info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Svartjobbshärvan i Borås växer

Svarta svets- och rörjobb har utförts i Italien och Norge. Till och med kommunen i Lysekil har anlitat den misstänkta rörfirman. Svartjobbshärvan växer i Borås.

För tillfället är två män är häktade i Borås och en man är anhållen i sin frånvaro. De är misstänkta för grova skatte- och bokföringsbrott.
Totalt rör det sig om mellan 50 och 60 personer som har jobbat svart på värmeverk, fjärrvärmeanläggningar, med svetsningar och rörinstallationer. Utåt sett har firman visat en fin och vit fasad, med f-skattsedel och avtal med facket. Men det har också funnits en stor svart verksamhet. Ekobrottsmyndigheten i Borås uppskattar att nio miljoner har betalts ut i svarta löner.
Svartjobben har funnits mestadels i södra och västra Sverige, men det finns även rör –och svetsjobb som har utförts i Norge och Italien.
Även det kommunägda Lysekils Energi AB har anlitat huvudentreprenörer som i sin tur anlitat underentreprenörer, bland annat den misstänka rörfirman för att bygga ett nytt fjärrvärmenät för 100 miljoner kronor.
I dagsläget har beställare inget ansvar att kontrollera om det finns svart arbetskraft.
– Beställaren har ingen insyn. Kanske borde man redan vid upphandlingen skriva ett avtal för att förhindra svartjobben, säger Gunnar Augustsson, kriminalinspektör på ekobrottsmyndigheten i Borås.
Åtal kommer troligtvis att väckas i början av februari.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Svartjobbshärvan i Borås växer

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig