info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Svartjobbare rev asbest för 20 kronor i timmen

De tjänade 20-30 kronor i timmen och bodde i en industrilokal. De hade ingen skyddsutrustning, trots att de rev asbest. Igår eftermiddag grep polisen sju litauer som arbetade utan arbetstillstånd.

Litauerna rev en industrilokal i Bromma utanför Stockholm. I lokalen fanns det asbest, bland annat i eternitplattor. Byggnadsarbetarna hade ingen personlig skyddsutrustning. Endast en av dem hade munskydd, ett enkelt munskydd av papp.
Det var efter ett tips från Byggettan, som polisen kunde ingripa mot det illegala bygget. När polisen gick in i den 3000 kvadratmeter stora lokalen var luften fylld av rivdamm. Det fanns inga utsugningsmaskiner och området var inte avdelat, som det ska vara vid en asbestsanering.
Firman som hade huvudentreprenaden, Leida Bygg AB, har inte något tillstånd att riva asbest. Ägaren togs till förhör hos polisen i eftermiddag, misstänkt för brott mot utlänningslagen.
– Senare kommer utredningar angående ekobrott och arbetsmiljöbrott att rulla igång. Flera lagbrott uppdagas ofta när illegalt arbete utreds, säger Håkan Ejdervik, chef för utlänningsrotel Nord.

Rivmassorna låg spridda på golvet i hela lokalen. Kakel, betong, armering, isolering, murstenar, allt byggmaterial låg i drivor. Arbetsmiljöinspektionen i Stockholm, som också deltog vid razzian, misstänker förekomst av asbest på flera ställen, bland annat i kakelfix och kakelfog, i rörisolering samt i byggmaterialet kring en värmeanläggning.
– Byggnadsarbetarna hade förmodligen ingen aning om att det var asbest i byggmaterialet, säger arbetsmiljöinspektör Tommy Lundin.
I ett av rummen fann arbetsmiljöinspektionen 6-7 rostiga maskiner från NCC, som inte klarat besiktningen och som därför plockats bort från NCC:s maskinpark.
Litauerna har vid förhör hos polisen uppgivit att de tjänar mellan 20-30 kronor i timmen. De bodde i industrilokalen, sov på tältsängar och i husvagnar som dragits in i lokalen.

Byggherren, Ulvsunda Industrifastigheter, och entreprenören fick ett omedelbart förbud. De är ålagda att göra en inventering som ska ge svar på var det finns farliga ämnen. De måste också ta in en saneringsfirma innan arbetet kan fortsätta. Om arbetet trots detta körs igång på nytt, utdöms ett vite på sammanlagt 200 000 kronor, 100 000 för var och en, byggherren och entreprenören.
– Det är sällan vi lägger ett vite på byggherren. Men detta fallet var så allvarligt, säger Tommy Lundin.
Enligt Leida Bygg har företaget anlitat en underentreprenör, Vacancia Entreprenad AB, som i sin tur anställt litauerna. Enligt en faktura ska Leida AB ha betalat 250 kronor i timmen för Vacancias byggnadsarbetare.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Svartjobbare rev asbest för 20 kronor i timmen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig