info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Svartjobb bland byggchefer

Mer än varannan byggchef har erbjudits att jobba svart. Och acceptansen för svarta pengar är störst bland yngre. Det visar en stor enkät från Byggcheferna.

Bland de 2515 personer som svarade på Byggchefsbarometern i fjol uppgav 55 procent att de hade erbjudits att jobba svart eller i utbyte mot annan tjänst. Vanligast är det bland mindre företag. Där svarade sju av tio chefer att de har blivit erbjudna att jobba mot annan betalning än svarta pengar.
– Det är en hel del som är skrämmande i den här enkäten. Vi blev chockade när vi såg siffrorna, säger Lars Bergqvist som är ordförande i Byggcheferna.

Låg skattemoral bland yngre

Att svartjobb är vanligt i byggbranschen är ingen högoddsare. Men omfattningen och utvecklingen ser oroande ut. Skattemoralen är nämligen sämst bland de yngre byggcheferna. Bara 48 procent uppger att det finns ett motstånd mot svartjobb på deras arbetsplats.
– Det finns en konstig moral kring svartarbete i byggbranschen. Folk lever nära varandra under projekten och risken finns att man bli lite kompis under tiden.

Björn Wendelborn Barr
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Svartjobb bland byggchefer

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig