info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Svartföretag på NKS döms: "Är en framgång för oss"

Det blev åtta fällande domar idag i ekobrottshärvan där ett av företagen utfört stora byggarbeten på Nya Karolinska.

Byggnadsarbetaren avslöjade i våras en ekobrottshärva där åtta män blev häktade och utreddes för grova skattebrott. Nu har Södertörns tingsrätt dömt i målet.
Två byggföretagare som utfört gipsmontage åt Lindqvist Bygg och Kungsmontage, på Nya Karolinska, dömdes vardera till tre års fängelse för grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott. Männen fick näringsförbud i fem år.
De båda männens företag, B&D Grupp, hade under sammanlagt två års tid betalat ut svarta löner i mångmiljonklassen på bygget av Nya Karolinska/Biomedicum.
Företaget B&D var underentreprenör i andra led åt Skanska.

Ytterligare fem dömdes

Förutom B&D:s företrädare, dömdes ytterligare fem byggföretagare i härvan till mellan 1-2 års fängelse för grovt skattebrott, grovt bokföringsbrott, samt näringsförbud i upp till fem år.
Kammaråklagare Jerker Asplund är i stort sett nöjd med tingsrättens dom.
-Jag konstaterar att man har dömt samtliga bolagsföreträdare för grova skattebrott och grova bokföringsbrott, även ett så stort och etablerat bolag som B&D, som ju dessutom byggde på Nya Karolinska. På det viset var förundersökningen en framgång för Ekobrottsmyndigheten: vi har visat att det var ett avancerat upplägg, att ett av bolagen enbart ägnade sig åt att skriva falska fakturor, sen tycker vi att straffen har satts för lågt, där vi är inte överens med tingsrätten.

Läs också:
Svarta löner för miljoner på Nya Karolinska-bygge
Spelet bakom Nya Karolinskabygget – läs hela historien

Företagen hade ett intimt samarbete med en falsk bemanningsfirma, DMM Entreprenad, som låtsades ha anställda arbetare för uthyrning, men som egentligen bara skrev fakturor. Genom att betala fakturorna fick byggbolaget B&D Grupp in vita utgifter för arbetskraft i sin bokföring.
I brottet ingick också att använda identitetshandlingar från utsatta människor från bland annat Polen och Lettland.
Företrädaren för det falska bemanningsföretagaren som enbart skrev fakturor, dömdes till fyra års fängelse för medhjälp till grovt bokföringsbrott och medhjälp till grovt skattebrott.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Svartföretag på NKS döms: "Är en framgång för oss"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig