info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Svarta löner på rot-jobb

Avtal som inte hålls, uteblivna anställningar och svarta eller helt uteblivna löner. Sådana erfarenheter av rot-jobb vittnar 30 arbetare om enligt radioprogrammet Kaliber.

Sveriges Radio sände i helgen Kaliberprogrammet om rot-jobben. Reportrarna har träffat bland andra en estländsk byggnadsarbetare som försökt ta sig in på den svenska arbetsmarknaden i flera år. Han säger att han har haft ett tiotal arbetsgivare som alla har jobbat med renoveringar åt privatpersoner. Ingen av dem har, trots löften, betalat någon vit lön. I flera fall har han inte fått någon svart lön heller.

”Ingen möjlighet att kontrollera”

Kaliber uppger att de pratat med trettio byggnadsarbetare som alla ger liknande vittnesmål; de har fått svarta löner eller inga löner i den sektor av byggbranschen som skulle bli mer vit med hjälp av rot-avdragen. Cajsa Toresten som samordnar Skatteverkets kontroller av rot-avdragen säger till Kaliber att myndigheten inte har någon möjlighet att kontroller huruvida jobben görs vitt eller svart.

Lagförslag dröjer

Byggbranschen och skattemyndigheterna har länge efterfrågat ökade kontrollmöjligheter vad det gäller svartjobb i byggbranschen.
En del i det är krav på att arbetsgivare ska rapportera in löner till Skatteverket varje månad i stället för varje år. En proposition, alltså ett lagförslag från regeringen, om just sådan skatterapportering var väntad till den 26 mars. Men någon proposition har ännu inte kommit, enligt Kaliber är den uppskjuten på obestämd framtid.

Utredningar pågår

Samtidigt gav riksdagen i januari regeringen i uppdrag att se över möjligheten att införa månadsrapportering just i byggbranschen. I det uppdraget ingår också att införa personalliggare i byggbranschen.
Dessutom har en utredare i uppdrag från regeringen att i januari nästa år presentera ett förslag på hur skattekontrollen i byggbranschen kan bli bättre. Utredaren ska bland annat titta på hur Skatteverket ska kunna göra oannonserade kontrollbesök på byggen.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Svarta löner på rot-jobb

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig