info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Svårt skadad när betongbask föll

En byggnadsarbetare skadades allvarligt när en byggkran havererade. Olyckan inräffade på Botryggs arbetsplats Johannelunds trädgårdsstad i Hässelby utanför Stockholm.

Det var i förra veckan som olyckan hände i samband med gjutning av en betongbalk. Det var två byggnadsarbetare, anställda på det polska bolaget Wrobis, som jobbade med att gjuta balken. Arbetssättet var det vanliga med kran och betongbask. Plöstligt när de stod och väntade på nästa omgång med betong lossnade vajern i kranen och betongbasken föll mot männen som kastar sig åt sidan.
– Vi har tillsammans med kranförtaget gått igenom kranen och det var växellådan som gick sönder, den var utsliten. När den kraschar som i det här fallet slutar även bromsen att fungera, säger Michael Cocozza, vd för Botrygg.
En av männen skadades allvarligt. Han ramlade drygt två meter ner till betongbjälklaget, där han även träffades av hönan, det stora metallblocket som sitter längst uppe i kranen och som bland annat styr vajern.

Skador i rygg och ansikte

– Han har stelopererat två ryggkotor och även fått skador i ansiktet, säger Michael Cocozza.
Arbetsmiljöverket har varit på plats och lagt ett förbud på kranen till dess att den blivit besiktigad och godkänd. Polisen har påbörjat en förundersökning om arbetsmiljöbrott genom vållande till kroppsskada.
Växellådan i kranen, som är från 2008, kommer nu att bytas ut.
– Det gjordes en monteringsbesiktning av kranen tre veckor före olyckan. Man kan ju verkligen fråga sig vad dessa är värda om inte den här typen av förslitningsskador upptäcks, säger Michael Cocozza.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Svårt skadad när betongbask föll

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig