info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Svårt att få tag på folk

Bygginvesteringarna ökar i hela landet. Örebro och Västerbotten är två län där bristen på byggnadsarbetare just nu är mycket stor.

I Örebro län är uppgången störst i landet. Här står bostäderna för mer än hälften av byggomsättningen, men det byggs också centrallager, kontorshotell, sjukhusbyggnader, skolor och förskolor.
– Vi har ackumulerat en brist och det har varit ett eftersatt byggande på bostäder under lång tid, säger Annika Alméen, lokalchef på Sveriges Byggindustrier i Örebro län.

Brist i alla byggyrken i Örebro

Arbetskraftsbehovet är stort i länet och det är brist i alla byggyrken.
– Problemet är att det inte går att få tag på folk och företagen skulle expandera om det bara gick. Vi är så nära noll arbetslösa som man kan komma, säger Annika Alméen.
I Västerbotten ökar bygginvesteringarna och även här är det bostadsbyggandet som ökar kraftigast. I Skellefteå har bostadsbyggandet legat på en låg nivå, men ökar nu rejält. Nästa år ska det också byggas ett kulturhus och ett resecentrum i staden.

Bostadsexplosion på kort tid

– Det är svårt att få tag på yrkesfolk och företagen ringer till oss för att hitta arbetskraft. Personer som tidigare arbetade inom industrin har nu kommit tillbaks till byggbranschen, säger Mikael Pettersson, ombudsman på Byggnads region i Västerbotten.
Bostadsexplosionen har skett på kort tid. I exempelvis Örebro län påbörjades det 49 lägenheter i flerbostadshus 2012.

Risken för överhettning överhängande

Tre år senare, 2015, är siffran 2 738. Risken för överhettning är förstås överhängande.
– Det är klart att det kommer en nedgång och det är vi förstås rädda för. Vi var med om det 1992 när luften gick ur marknaden och den bara stendog. Något kommer att hända som gör att det mattas av, men förhoppningen är att det inte går för fort, säger Annika Alméen, lokalchef på Sveriges Byggindustrier i Örebro.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Svårt att få tag på folk

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig