info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Svag ökning av bygglönerna

Byggnadsarbetarlönerna ökar med mindre än två procent. Det är en långsammare ökningstakt än på länge och bygglönerna tappar mot industrin.

Lönerna för trä-, betongarbetare och murare, TBM-gruppen, ökade med cirka två kronor per timme på ackord och med knappt 2:50 kronor på tidlön då man jämför tredje kvartalen 2004 respektive 2003. Det är under två procent och lägre än löneökningstakten i industrin.
Bygglönerna har tappat fart det senaste året. För ett år sedan var löneökningstakten strax över tre procent. Och avgörande för tappet är TBM-lönerna, den största gruppen, som gått från en löneökningstakt på fyra procent ner till under två procent.

Men fler yrkesgrupper har haft en svag löneökningstakt. I den löneledande yrkesgruppen, rörarbetarna, står tidlönerna stilla medan resultatlönernas ökning knappt orkar matcha inflationstakten.
Gunnar Ericson, förhandlingschef på Byggnads, tror att den låga löneökningstakten som redovisas är ett statistiskt fenomen. Han kan inte se någon naturlig orsak till lägre löneökningstakt i konjunkturen eller i arbetsmarknadsläget.
– Jag tror att det här rättar till sig när statistiken för hela året kommer, säger Gunnar Ericson.

Andelen prestationslöner i TBM-gruppen minskade jämfört med andra kvartalet i år, från 25,2 procent till 21,7 procent. Men jämfört med tredje kvartalet 2003 ökade andelen prestationslöner. Då var det bara 17,4 av det totala timantalet som utfördes mot prestationslön.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Svag ökning av bygglönerna

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig