info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Svag nedgång för arbetslösheten

Byggarbetslösheten fortsätter att sjunka nedåt under november. Men minskningen är liten jämfört med förra året.

Den totala arbetslösheten bland medlemmar i Byggnads och Målarnas a-kassa var i november var 5,2 procent, vilket är en liten minskning jämfört med förra året (5,4 %). Även den öppna arbetslösheten sjunker, men det är en svag nedgång jämfört med 2015.
– Jag är lite förvånad att siffrorna inte sjunker mer med tanke på byggsektorns överhettning, men vi har svårt att kartlägga vad det beror på. Vi kan konstatera att det finns en grundarbetslöshet oavsett konjunktur och läget i byggsektorn och att vi inte kommer ner till noll, säger Alf Mellström, Byggnads a-kasseföreståndare.
Under vintern brukar arbetslösheten öka på grund av vädret. Hittills har vintern varit mild och snöfri på flera håll, vilket har gjort att byggverksamheten har kunnat fortsätta som vanligt. Efter årsskiftet tror Alf Mellström att arbetslösheten kommer att öka.
– Under kvartal 1 kommer vi att ha vår årliga topp, men på en mycket lägre nivå än tidigare år när arbetslösheten var mycket högre, säger han.
Arbetslösheten har sjunkit under flera år. I november 2013 var den totala arbetslösheten bland medlemmarna i Byggnads a-kassa nästan 8 procent.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Svag nedgång för arbetslösheten

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig