info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Stupstockslöner på byggen i Umeå

Fem byggen i Umeåtrakten har hamnat på stupstockslöner och ett sjätte verkar vara på väg. Byggnads och Skanska har hamnat på kollisionskurs om tidlistor och lönenivåer.

Sedan början av året har Skanska och Byggnads i Umeå varit på kollisionskurs i ackordslöneförhandlingar. Totalt har förhandlingarna strandat på fem byggen och oenigheten har hållit i sig genom både lokala och centrala förhandlingar. Det har gjort att byggnadsarbetarna hamnat på stupstockslön, vilket innebär att de får 130 kronor i timmen.


Snart sex byggen med stupstock

De 10-12 Skanska-anställda på ytterligare en arbetsplats, kvarteret Kärven, verkar gå samma öde till mötes.
– De lokala förhandlingarna strandade och nu blir det centrala förhandlingar. Vi befarar tyvärr att det blir stupstockslöner även här. Skanska vill diktera villkoren, säger Lars Forsgren, mätningsföreståndare vid Byggnads avdelning i Umeå.Om orsaken till konflikten säger han:
-Skanska säger att de vill ha ordning och reda i Sverige på ackordsförhandlingarna. De har sagt att nybyggnadslistan ska gälla i Sverige eller en resultatlönemodell de presenterat. Vi har aldrig använt nybyggnadslistan, men är beredda att pröva det. Problemet är bara att vi inte får ut de pengar vi vill. Riktpunkten, det som avgör hur mycket pengar man får, vill de lägga lägre än vi.


Använde annan lista
I Umeå har facket tidigare använt en lista med erfarenhetsbaserade tider och den används på andra företag. Flera av Skanskabyggena med stupstockslöner är avslutade. På ett av de fem träder stupstocken ikraft första september.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Stupstockslöner på byggen i Umeå

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig