info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Stupstockslön efter tvist om ackord på Peab

Emil Axelsson och hans tre arbetskamrater på Peab i Ödeshög fick lönen sänkt med över 6 000 kronor i september. De har avtalets lägsta lön sedan Peab vägrat diskutera höjd riktpunkt.

Normalt tjänar Peabs ackordsarbetare i Östergötland minst 140 kronor per timme. Men septemberlönen för lagbasen Emil Axelsson och hans tre arbetskamrater på Peab blev bara 103 kronor per timme.
– Vi tycker att det är en viktig princip att ackordets riktpunkt inte hålls ner. Så vi gick inte med på Peabs bud trots att de var beredda att skjuta till pengar för att hålla upp lönenivån, säger Emil.

Den principen kostar dem mellan 35 och 40 kronor per timme i lön. När de inte gick med på Peabs bud i ackordsförhandlingen så blev det strandning, central förhandling och en ny strandning. Nu är det avtalets lägsta lön som gäller, över 6 000 kronor mindre per månad jämfört med normal ackordslön, på renoveringsjobbet i Ödeshög.
– Det är tungt ekonomiskt. Men det är en viktig princip som vi tror att andra byggnadsarbetare ställer upp på. Vi hoppas på att våra kollegor är beredda att stödja oss, säger Emil.

Peabs personalhandläggare i Jönköping, Svante Bjurgren, anser sig inte kunna göra något för att lösa tvisten.
– Den ligger i händerna på de centrala parterna nu. Vi har lagt vårt bud och det accepterade inte Byggnads. Då är 103 kronor per timme den avtalsenliga lönen, säger han.
Svante Bjurgren anser att Peabs bud skulle ge 140 kronor per timme. Han menar att det är en felaktig princip att räkna upp ackordets riktpunkt i takt med löneutvecklingen.
– Det innebär att man bygger in löneglidning i ackorden, det kan inte ens Byggnads mena att man ska göra, säger han.

Emil Axelsson menar däremot att det är nödvändigt att räkna upp ackordsriktpunkten.
– Annars får vi sänkta löner i lågkonjunktur igen, säger han.
Bygget ska vara klart i november. Svante Bjurgren säger sig inte ha fått några signaler om att tidplanen hotas av lönetvisten. Emil Axelsson är mer tveksam.
– Vi arbetar inte för mer än 103 kronor per timme nu. Men de kanske tar hit mer folk. Om de nu kan få tag i någon som vill arbeta för avtalets lägsta lön, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Stupstockslön efter tvist om ackord på Peab

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig