info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Stupstockslön efter strandning i Västerås

Cirka 35 byggnadsarbetare på Peabs högskolebygge i Västerås får avtalets lägsta lön, 96:50 kronor per timme, från den 1 maj. Det blev klart när centrala förhandlingar strandade i onsdags.

Högskolebygget i Västerås är ett av flera Peabbyggen där ackordsförhandlingarna dragit ut på tiden under våren. Bakgrunden är att Peab Mellersta velat införa månadslön med bonus.
När centrala förhandlingar på ett annat bygge strandade i mars svarade 200 peabanställda med vild strejk. Peab Mellerstas chef, Per-Olov Pettersson, lovade då att ”reda ut de problem vi har under den här veckan”.
– Jag blev tagen på sängen av att de centrala parterna satte igång en egen förhandling och strandade den, säger Per-Olov Pettersson nu, efter strandningen på högskolebygget.
Enligt Per-Olov Pettersson skulle den centrala förhandlingen handla om att det inte fanns något underlag framme. Nu hade Peab tagit fram ett sådant och därmed fanns det egentligen ingen andledning för de centrala parterna att gå vidare.
– Jag tror att vi hade kunnat reda ut det här lokalt, säger Per-Olov Pettersson.
– Och det måste jag göra nu ändå. Jag kan inte låta mina gubbar gå på stupstockslön, det går ju inte.
Per-Olov Pettersson vill inte spekulera i om konfliktläget i avtalsförhandlingarna mellan Byggnads och Sveriges Byggindustrier påverkat utgången av förhandlingarna om högskolebygget.
Högskolebygget är ett av de byggen som berörs av Byggnads strejkvarsel.
Peabs lagbasar i Västmanland var i går kväll samlade på Byggnads avdelning i Västerås. De ställde sig då bakom Byggnads planerade konfliktåtgärder och diskuterade läget med risk för stupstockslön på högskolan och på ett annat bygge där centrala förhandlingar ska hållas den 23 och 24 april.
Mötet antog ett uttalande där det bland annat sägs att ”Det är vi som avgör vem som förhandlar lön åt oss och inte arbetsgivaren.”

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Stupstockslön efter strandning i Västerås

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig