info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Stupstock väntar i Jönköping

Två av nio centrala förhandlingarna om Jönköpings ackordslöner har strandat. Blir det ingen lösning väntar stupstockslön för ett hundratal byggnadsarbetare. De första tio träder i kraft redan första maj.

– Grabbarna är villiga att ta den smällen. Vi tycker att det är orättfärdigt att vi ska ha lägre riktpunkt än andra regioner, särskilt som vi har en högre produktivitet än många andra, säger Kjell-Åke Trygg, ombudsman på Byggnads i Jönköping.

Att produktiviteten är
högre i Jönköping grundar han på att medlemmarna där ofta får ut mer pengar trots att de har en av de lägsta riktpunkterna.
– De är duktiga på att planera och på att ha material framme. Vi har harmoni i arbetslagen och lagbasarna gör ett bra jobb. De är klart att de vill ha lika mycket betalt som andra.
Totalt handlar det om 7 företag och över tvåhundra byggnadsarbetare. Av nio centrala förhandlingar har två redan strandat. 10 arbetare på Asplunds Bygg och lika många på skanskabygget vid kvarteret Arkaden börjar på stupstockslön redan i början på maj.

Riktpunkten utgör ackordslönen
vid normal prestation. I Jönköping är den 55 kronor. Så sent som 2002 var den bara 50 kronor. I många andra regioner ligger riktpunkten på 60-65 kronor och det är den nivån som Jönköping vill ha.
– Vi vill ha samma grundförutsättningar som alla andra. Det ska inte vara så att vi måste arbeta mycket mer för att komma upp i samma lön. Våra krav är rättmätiga, säger Kjell-Åke Trygg.
Christer Johansson på Sveriges Byggindustrier i Jönköping är av en annan åsikt.
– Vi har ett rådande kollektivavtal som våra ”föräldrar” har kommit överens om. Vi ser inga motiv till att höja lönen under pågående avtal. Att kräva 5-6 procents högre påslag utan motsvarande produktivitetsökning känns helt främmande, säger han.

Förhandlingarna går vidare under torsdagen, men Kjell-Åke Trygg tror inte att det blir någon lösning då.
– Nej, Sveriges Byggindustrier verkar ha rotat fast sig vid sitt bud. Vi har sänkt oss från vårt ursprungsbud men de har inte rört sig för fem öre. Jag tror inte att vi får en lösning innan stupstocken träder i kraft.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Stupstock väntar i Jönköping

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig