info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Stupstock på tre Skanskabyggen

Idag sänks lönen för ett 40-tal skanskaanställda till 100 kronor per timme. Tre byggen, i Luleå, Västerås och Helsingborg, går ner på stupstockslön efter strandade löneförhandlingar.

Det tre arbetsplatserna är ett köpcentrum i Helsingborg, en affärsgalleria i Luleå och konserthuset i Västerås. På två av arbetsplatserna är det konflikt om ackordsuppgörelser medan det i Luleå handlar om nivån på den fasta lönedelen i ett bonuslönesystem.

I Helsingborg sänks lönen för tolv anställda från utbetalningsnivån 115 kronor per timme till 100 kronor per timme. Laget hade hoppats på att ackordet skulle ge cirka 140 kronor.
Butikerna i Helsingborg ska användas i julhandeln. Det återstår bara några veckors byggtid enligt tidplanen men de strandade förhandlingarna har påverkat arbetstempot. Skanska har beordrat läkarintyg från första dagen vid sjukdom och försökt omplacera lagbasen. Båda åtgärderna har stoppats eftersom de står i strid med lag och avtal.

I Västerås strandade centrala förhandlingar i mitten av oktober. De 15 byggnadsarbetarna, som bygger en ny del med konsertsal och renoverar det gamla konserthuset till bland annat repetitionslokaler, hade förhoppningar om en förtjänst på minst 140 kronor per timme. Skanskas bud skulle ge knappt 130 kronor.
– Vi får ta den här smällen. Stupstocken innebär att vi får 40 kronor mindre per timme än vi hade räknat med men vi kan inte ge efter nu, säger Peter Lysén, en av lagbasarna.
Konserthusbygget ska vara klart till sommaren 2002. Förhandlingar sent på onsdagskvällen gav inget resultat.

Lagbasen Tage Andersson, på en affärsgalleria i centrala Luleå, tycker att det är trist att Skanska inte vill förhandla vidare.
– Vi kan inte gå med på en fast del i bonussystemet som är så låg som Skanskas slutbud. Det skulle innebära lönesänkning, säger han.
Han berättar att Skanskas inte ändrat sitt ursprungsbud, på 121:45 kronor per timme i fast del, från inledningen av de lokala förhandlingarna.
– Vi har lagt ett förhandlingsbart bud på 136 kronor men de är inte förhandlingsbara. Men det är ju skönt att veta att vi inte är ensamma om att ta strid med Skanska, säger Tage Andersson.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Stupstock på tre Skanskabyggen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig