info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Stupstock på Skanska i Göteborg

En central förhandling om löneform på Skanskas arbetsplats på Astra Zeneca i Göteborg strandade på onsdagen. Skanska har omplacerat sina anställda. De underentreprenörer som nu ska in får arbeta på avtalets lägsta lön.

I början av oktober arbetade 14 Skanska-anställda på Astra Zenecas nya anläggning i Mölndal, söder om Göteborg. När den lokala förhandlingen om löneform hade strandat blev de 14 omplacerade, en efter en.
I onsdags genomfördes en central förhandling på arbetsplatsen. Då fanns två Skanska-anställda kvar på bygget.

Också den centrala förhandlingen slutade i oenighet. Skanska ville inte vika från sitt bonuslönesystem, som enligt Byggnads och Sveriges Byggindustrier, BI, innehåller delar som strider mot kollektivavtalet.
För de byggnadsarbetare som nu ska bygga anläggningen blir det därmed avtalets lägsta lön, 106 kronor per timme, som gäller. Det gäller eventuellt kvarvarande av Skanskas egen personal men också de anställda hos underentreprenörer som Skanska anlitar.

Byggnads avdelning i Göteborg förbereder samtidigt en förhandling om kränkning av föreningsrätten. Man anser att Skanska genom omplaceringar som en del i löneförhandlingen, kränkt de anställdas rätt att driva sina krav enligt avtalets regler.
Skanska hävdar, trots att flera av de anställda vittnar om att de hotats med omplacering om de inte går med på Skanskas förslag, att omplaceringarna är en naturlig del i verksamheten.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Stupstock på Skanska i Göteborg

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig