info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Stupstock på Peab i Malmö

De Peab-anställda på idrottshallsbygget i Västra Ingelsta utanför Malmö tjänar 103 kronor per timme sedan den 1 september. Förhandlingen om ackord har strandat.

Arbetena på idrottshallen påbörjades i maj. När förhandlingarna om ackord påbörjades vid midsommar visade det sig att Peabs bud låg långt under det som Byggnads avdelning räknat fram.
– Det har varit likadant på flera Peab-jobb. De lägger väldigt låga bud och låter laget förstå att de kan få ut mer under byggtiden, säger Lars Hildingsson, på Byggnads avdelning i Malmö.
Kjell Jönsson, lagbas på arbetsplatsen, menar att Peab försöker ändra förutsättningarna för ackorden.
– Peabs löneminister vill styra så att det inte blir riktiga ackord, säger han.
De centrala förhandlingarna om ackordet strandade i slutet av augusti. Sedan den 1 september är det därför avtalets lägsta tillåtna lön, 103 kronor per timme, som gäller på bygget.
– Nu har Peab lagt murningsarbetet på en underentreprenör, PNB, trots att man i de centrala förhandlingarna sade att det jobbet skulle ingå, säger Kjell Jönsson.
Fyra Peabanställda träarbetare arbetar på bygget. Dessutom ska Peabanställda betongarbetare lägga golv. Arbetet pågår men lagets motivation har dämpats av lönetvisten.
– Stämningen är låg, säger Kjell Jönsson.
Peabs personalansvarige i Malmö har inte gått att nå för en kommentar.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Stupstock på Peab i Malmö

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig