info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Stupstock på Peab-bygge

I Helsingborg bygger 13 Peab-anställda parhus. Sedan början av februari får de lön enligt avtalets stupstock, 93:50 kronor per timme, sedan ackordsförhandlingar brutit samman.

– Vi förlorar 25 kronor per timme, jämfört med normal förtjänst, säger Tord Martinsson, som arbetat på Peab i 25 år.
– Det här är andra gången jag har varit med om att det inte gått att komma överens om ackord. Men den gången löstes det efter 14 dagar.

Orsaken till att förhandlingarna strandat är att Peabs utgångsbud låg långt under det som laget krävde. Peabs bud i förhandlingarna skulle, enligt Tord Martinsson, ge cirka 114 kronor per timme i lön.
– Vi accepterade inte det utan lade ett bud som skulle ge cirka 120 kronor per timme. Där står vi fast fortfarande, säger han.
Peabs platschef, Rolf Lindskog, anser att sammanbrottet i förhandlingarna beror på att laget och Byggnads ville höja löneläget med cirka 20 procent över den nivå han anser att man tidigare varit överens om. Han avvisar frågan om inte det skulle medföra att lönerna på hans arbetsplats skulle halka efter övriga bygglöner i Helsingborg.
– Det är ju ackord. Då ska det väl vara den riktpunkt man är överens om, säger han.

De elva parhus som laget bygger ska stå klara i början av maj. Redan från början var det en del problem, bland annat blåste delar av taket bort. Tvisten om ackordsuppgörelsen började redan i det skedet, med diskussioner om hur de tillkommande arbetena skulle betalas.
Arbetet har sedan påverkats av tvisten om lönerna.
Peab har anlitat en underentreprenör för gipsarbete i tio hus. Byggnadsarbetarna hos underentreprenören arbetar på ett ackord som ger genomsnittlig förtjänst vid normal inarbetning.
– Det är det tråkigaste i det här. Företaget har agerat med sådan nonchalans mot oss, säger Tord Martinsson.

Ett uttalande från arbetsgivarsidan om att laget inte är värda mer än 100 kronor per timme har också retat upp de Peab-anställda.
Platschefen, Rolf Lindskog, vill inte kommentera det. Men han säger sedan:
– Det kommer inte från mig när det gäller hela laget.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Stupstock på Peab-bygge

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig