info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Studenter skyr bostadsbristens Stockholm

Ryktet om den svåra bostadssituationen i Stockholm gör att allt fler studenter från andra landsdelar väljer bort Stockholm som studieort.

Studenter i Stockholm tvingas flytta runt som inneboende hos vänner och bekanta, eller bo i lägenheter med osäkra andra- och tredjehandskontrakt.
Detta gör nu att sex rektorer från universitet och högskolor i länet, uppmanar politiker i kommuner, landsting, riksdag och regering, att reformera byggnormer och se över bidragsregler för byggandet.
I en insändare i Svenska Dagbladet skriver rektorerna att man går miste om kvalificerade studenter, samt att skolorna riskerar att tacka nej till deltagande i internationella utbytesprogram därför att de utländska studenterna inte kan erbjudas bostad.
”Detta får mycket allvarliga konsekvenser”, skriver de, och föreslår att nya bidrag som stimulerar byggandet av studentbostäder införs.
De föreslår också att byggnormerna förändras så att de möjliggör en ”ekonomiskt hållbar produktion av små och billiga studentbostäder”.
I Stockholm finns ett antal före detta sjukhus till försäljning. ”Dessa fastigheter skulle med förhållandevis enkla medel kunna omvandlas till studentbostäder…priset är dock satt mot bakgrund av landstingets avkastningskrav. Detta bör ses över”, skriver rektorerna.
I Stockholm finns 17 universitet och högskolor med plats för 70 000 studenter, men bara 7000 studentbostäder. Regeringen planerar ett tillskott av 6 725 nya studieplatser till regionen under de kommande två åren men endast 400 nya studentrum kommer att byggas för att möta tillskottet.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Studenter skyr bostadsbristens Stockholm

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig