info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Strider mot utländska företag begränsas

Facken ska inte kunna kräva mer än minimilöner och minimivillkor av utländska företag som har tillfällig arbetskraft i Sverige. Men det blir arbetsmarknadens parter som sätter villkoren. Det visar Laval-utredningen som presenteras i dag.
Idag kom den, Claes Stråths utredning kring den svenska modellen.

Facket får inte kräva några andra förmåner än minimilön och minimivillkor inom vissa områden av utländska företag som verkar tillfälligt i Sverige. Detta gäller även om det finns fler förmåner i det svenska avtalet som då bara gäller svenska arbetstagare. Områden man ska ha minimivillkor inom är bland annat semester, arbetstider och arbetsmiljö. Däremot kan facket inte ställa krav på till exempel olycksfallsförsäkringar. Om företaget inte uppfyller minimikraven får facket ta till stridsåtgärder som till exempel blockad.

Minivillkoren ska sättas av arbetsmarkandens parter, och inte bli en del av lagstiftningen. Har företaget däremot ett kollektivavtal i hemlandet som motsvarar den svenska miniminivån får facken inte ta till stridsåtgärder för att få företaget att skriva ett svenskt avtal. Det är några av de förslag från regeringens Laval-utredning som presenteras nu under fredagsmorgonen. Regeringens utredare Claes Stråth sa i Ekot tidigt under morgonen att det är arbetsgivarens ansvar att styrka att företaget uppfyller de svenska minimivillkoren, eller har ett kollektivavtal med lika bra villkor, eller bättre, från hemlandet.
– Kan företaget inte styrka det kommer ett sådant fall antagligen prövas i Arbetsdomstolen, sa Claes Stråth.

Det var i december förra året som EG-domstolen slog fast att Byggnads krav att teckna avtal med det lettiska företaget Laval un Partneri i Vaxholm 2004 inte var förenligt med den fria rörligheten av tjänster inom EU.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Strider mot utländska företag begränsas

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig