info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Strid om avtal på bemanningsföretag

Flera av de anställda på bemanningsföretaget Expandera Mera är missnöjda med sin arbetsgivare. En del av föklaringen är en principstrid mellan Byggnads och Sveriges Byggindustrier.

Expandera Mera är ett av de större bemanningsföretagen i byggbranschen. De har funnits på marknaden i flera år. Företaget har hög omsättning bland de anställda.
– Hon har lovat oss högre lön, krånglar med arbetskläder och använder ett diffust bonussystem, säger en av de anställda. Vi vet knappt om vi är uthyrda eller jobbar på entreprenad.
Jessica Löfström som är vd på Expandera Mera håller inte med om kritiken.
– De tjänar i dag mellan 123 och 136 kronor per timme. Utöver det har de en bonus som bygger på företaget vinst. Den har hittills gett mellan 4-7 kronor per timme. När det gäller löneform så har de anställda röstat och kommit överens om att de ska ha timlön. Vi röstade om det i julas.
Till tidningen Byggnadsarbetaren säger flera anställda att de aldrig varit med och bestämt att de ska ha timlön och att bonusnivån ligger betydligt lägre.
Enligt Jessica Löfström är företaget ett bemanningsföretag som även tar entreprenader. I genomsnitt bygger hälften av verksamheten på att de anställda är uthyrda och den andra på egna entreprenader.
Enligt de anställda finns det inte några egna byggen.
– Jag känner inte till någon egen entreprenad, säger en av de anställda.
Han vill inte ställa upp med namn eftersom han är rädd för att bli uppsagd.
På Byggettan känner man inte heller till någon entreprenad som drivs av Expandera Mera.
– De har ingen. Inte vad vi känner till, säger Lars-Göran Bromander, ombudsman på Byggettan.
Samtliga LO-förbund skrev för några år sedan ett avtal med Almega, som är tjänsteföretagens arbetsgivarorganisation, som ska reglera förhållandena i bemanningsbranschen. Men flera bemaningsföretag har emellertid börjat skriva avtal med andra arbetsgivarorganisationer än Almega. Ett exempel är Expandera Mera som alltså är med i Sveriges Byggindustrier.
Byggettan har haft flera förhandlingar med Expandera Mera. Det avdelningen vill är att företaget ska teckna ett hängavtal på bemaningsavtalet eller gå med i Almega. Men företaget vägrar.
För de anställda på Expandera Mera så blir situationen förvirrad. De vet inte om de arbetar på ett bemanningsföretag eller ett entreprenadföretag. Något som ställer till stora problem. Inte minst när lönenivån ska bestämmas.
Om de arbetar på bemanningsavtalet ska de ha samma lön som övriga på arbetsplatsen. Om företaget har en egen entreprenad krävs det en vanlig uppgörelse mellan parterna.
– Vi kommer snart att ha en ny förhandling, men det här är en viktig principfråga så jag blir inte förvånad om den går hela vägen till arbetsdomstolen, säger Lars-Göran Bromander.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Strid om avtal på bemanningsföretag

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig