info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Strejkersättning höjs med 4,4 procent

Byggnads avslutade i går sitt fullmäktige i Borlänge. Bland annat beslutade man om att anläggarna ska få egna rikskonferens och att strejkersättningen höjs med 4,4 procent.

Fullmäktige fattade beslut om att strejkersättningen höjs från 645 till 670 kronor per dag under fösta konfliktveckan. För andra konfliktveckan höjs ersättningen från 710 kronor till 740 kronor per dag.
Höjningen, 4,4 procent, motsvarar ackordsarbetarnas löneökningar mellan åren 2001 och 2002.
På kongressen förra året kom det fram en motion med krav på att den medlem som åker på en längre utlandsresa bara ska betala avgift för de första tre månaderna, mot hittills sex månader.
Byggnads förbundsfullmäktige klubbade nu igenom det förslaget. Genom att sänka gränsen till tre månader hoppas Byggnads att färre medlemmar, framförallt yngre medlemmar, straffar ut sig för att slippa betala avgiften när de åker på längre utlandsresor.
Markanläggarna ska få egna rikskonferenser. Det beslöt förbundsfullmätige, efter krav från bland annat Byggnads i Malmö.
Åtta av förbundets 32 yrkesgrupper har idag egna yrkeskonferenser. Konferenserna är en form av minikongress där yrkesgruppens löne- och avtalsfrågor diskuteras. Yrkeskonferenserna har även rätt att skriva motioner till Byggnads avtalsråd.
Markanläggarnas första rikskonferens hålls om två år, år 2005.

Kenneth Petterson
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Strejkersättning höjs med 4,4 procent

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig