info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Strandade förhandlingar om vägjobb

Förhandlingarna mellan Seko och Sveriges Byggindustrier, BI, ett nytt vägavtal strandade idag. Tidigare har elektrikernas förhandlingar avbrutits.

Trots att en del avtalsområden i byggbranschen blivit klara finns det områden där förhandlingarna kärvar. Det gäller framför allt fackförbundet Sekos avtal med BI om väg- och banarbeten samt elinstallationsavtalet.
Elektrikerna avbröt tidigare i veckan förhandlingarna med elarbetsgivarna. Orsaken var att elektrikerna anser att arbetsgivarnas bud innehåller lägre löneökningar än på andra avtalsområden samt att arbetsgivarna vill ändra regler om anställningstrygghet och ackordssystem.
Nu genomför elektrikerna rådslag i hela landet. De beräknas vara klara i slutet av nästa vecka då också en förhandlingsdatum är inprickad.

För vägarbetarna på Sekos väg- och banavtal krävs det nu medlarhjälp för att få ett nytt avtal. Seko menar att arbetsgivarna vill använda det nuvarande avtalets regler till att styra vem som ska företräda de anställda i förhandlingar. BI hävdar å sin sida att Sekos krav skulle innebära att det blir fackets ombudsmän som styr förhandlingarna i stället för företagens anställda.
Medlarna kommer att börja sitt arbete efter påskhelgen.
De återstående förhandlingarna om avtal med Byggnads som facklig part fortsätter. Den 14 april träffar Byggnads plåtarbetsgivarna medan kylmontörerna får vänta till den 19 april på nya förhandlingar.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Strandade förhandlingar om vägjobb

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig