info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Stort tryck på skyddsrumsbranschen: "Samtalen väller in"

Intresset för skyddsrummen har ökat kraftigt på grund av kriget i Ukraina. Underhållet av svenska skyddsrum är dessutom eftersatt.
– Vi har fullt med jobb, säger Lena Wallin, vd på BLP Entreprenad AB.

Stort intresse för skyddsrummen. Lena Wallin, vd på BLP Entreprenad, har fullt upp. Foto: Privat, Mostphotos

Skyddsrumsbranschen har under många år fört en tynande tillvaro på grund av nedskärningar inom försvaret.

BLP Entreprenad AB är ett företag som levererar material och utför all installation inne i skyddsrummen, i Stockholm och Mälardalen. År 2000 hade företaget tre anställda.

Läs också Så byggs skyddsrummen under jord

– Nästan hela branschen försvann, då en stor del av budgeten, cirka 90 procent, plockades bort till skyddsrummen år 1999. Och de senaste 20 åren har det dragits ner på kontrollerna av skyddsrum, säger Lena Wallin, vd på BLP Entreprenad.

I takt med ökade satsningar inom försvaret har nu företaget växt och har 16 anställda. Tio av dem är skyddsrumstekniker som arbetar med att sätta upp fläktar, montera ventiler och täta skyddsrummet med mera.

Före kriget var det kanske en gång i månaden som någon hörde av sig om en kontroll

Sedan Ryssland invaderade Ukraina torsdagen den 24 februari har intresset för skyddsrum ökat kraftigt. Oroliga fastighetsägare, bostadsrättsföreningar och hyresgäster hör av sig och undrar vilket tillstånd som deras skyddsrum befinner sig i.

– Vi har tio förfrågningar om dagen, före kriget var det kanske en gång i månaden som någon hörde av sig om en kontroll, säger Lena Wallin.

BLT Entreprenad erbjuder information och erbjuder också statuskontroller. Efter en sådan kontroll sammanställs en rapport om hur det ser ut i skyddsrummen, vilka fel och brister som finns.

Vad kan det finnas för fel och brister ?

– Den vanligaste bristen är att underhållet är eftersatt. Det kan vara rostiga ståldetaljer och felaktiga installationer, exempelvis för fiber, vatten och el. Det kan också ha gjorts ett stambyte och nya avloppsledningar genom skyddsrummet har dragits på ett felaktigt sätt.

Även Skyddsprodukter i Malmö, ett specialistföretag inom tillverkning och försäljning av produkter för skyddsrum, har märkt ett stort intresse den senaste tiden. Företaget brukar ha cirka 10-15 besök per vecka på hemsidan, i förra veckan uppgick besöken på hemsidan till 1300.

– Samtalen väller in från oroliga hyresgäster, bostadsrättsägare, styrelser, byggföretag och byggnadsarbetare, säger Tore Robertsson, vd på företaget.

Tore Robertsson

Vad är det för frågor som byggföretagen ställer?

– Hur gör man? Byggföretagen har ofta ett avtal med fastighetsägaren att sköta fastigheten. Byggföretaget får i uppdrag att kolla skyddsrummen, men vet inte vad de ska kontrollera och då ringer de till oss.

Skyddsprodukter svarar på frågor, reder ut frågetecken, informerar vad de ska titta på och förser dem med material vid behov.

– All rådgivning är gratis, men prylarna kostar ju pengar.

Vilken utrustning behövs i ett skyddsrum?

– Verktyg, vatten- och toalettkärl, fläktar, stålluckor, dörrar och packningar för att täta. Det är specialutrustning som behövs, säger Tore Robertsson.

Vad som ska finnas i ett skyddsrum och hur det ska utrustas har forskats fram under flera decennier, från 1940-talet och framåt, enligt Tore Robertsson.

– De har inte kommit till av en slump och är ett gediget forskningsarbete bakom. Forskningen har tunnats ut de senaste 10-15 åren, så det finns en del att hämta igen, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Stort tryck på skyddsrumsbranschen: "Samtalen väller in"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig