info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons
Besserwissern

Så byggs skyddsrummen under jord

Sverige har cirka 65 000 skyddsrum och många är i stort behov av renovering. Här är några steg i byggprocessen.

Skyddsrumsspecialistens tekniker förbereder ett jobb under jord. Foto: Mostphotos, Skyddsrumsspecialisten

Många är okunniga

De viktigaste funktionerna i ett skyddsrum är stomme, installationer och komponenter. Bristande underhåll är vanligt och fastighetsägare är ofta okunniga om vad som gäller. Det kan vara sprickor eller rost, en dörr som ska installeras, en stomme som måste gjutas eller ventilation som ska åtgärdas. Entreprenören berättar om regelverket och gör upp en tidsplan. Fastighetsägaren informerar de boende om el och vatten behöver stängas av.

Unik miljö under mark

Thomas Agerstig.

Varje skyddsrum är unikt och alla jobb skiljer sig åt. Arbetet sker ofta under mark och i en speciell miljö. En del skyddsrum finns i källare, andra i stora bergrum. ”Det är som att läsa en spännande bok. Man går ner under jorden och träffar på ett runt stenblock som rullas fram för att komma in i ett bergrum som är fuktigt och rått”, berättar skyddsrumsteknikern Thomas Agerstig på företaget Skyddsrumsspecialisten.

Viktiga verktyg

Allt från bilningshammare till borriggar används i jobben. I en specialbyggd skåpbil har Skyddsrumsspecialisten inrett en verkstad med arbetsbänk och verktyg som svets och rörböjare.

Man kan sällan beställa färdigbockade järn, mycket måste tillverkas på plats. Det saknas ofta ritningar för äldre skyddsrum.

Jacob Holm, projektchef på Skyddsrumsspecialisten.

Skyddar medborgarna

Skyddsrum ska skydda medborgarna mot stötvågor, gaser, radioaktiv strålning och splitter. Alla konstruktioner har en typlösning. Avloppsrör som är utanpåliggande måste till exempel alltid vara i rostfritt stål. ”Ett skyddsrum är oftast av betong men andelen tillsatt armering är större än vid andra konstruktioner. Det gör att skyddsrummet blir segt vilket ger stommen möjlighet att stå emot en eventuell stötvåg”, säger Jacob Holm, projektchef.

Avloppsrör monteras enligt de stränga bestämmelser som gäller i skyddsrum. Foto: Skyddsrumsspecialisten

Konstant granskning

Både renovering och nybyggnation omgärdas av en konstant granskning. Varje millimeter är viktig, det är låg tolerans för avvikelser. Samtidigt måste skyddsrumsteknikern komma med flexibla lösningar inom regelverkets typlösningar. En certifierad skyddsrumssakkunnig är med under hela processen. Efteråt rapporterar denne till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, och utfärdar ett intyg till fastighetsägaren.

Nya regelverk
  • Äldre skyddsrum byggdes med andra komponenter och lösningar. Dagens krav har moderniserats och ger betydligt bättre skydd än äldre skyddsrum. Vid en renovering utgår man alltid från det senaste regelverket.
  • ”Skyddsrummet förutsätts bli utfört som en armerad, massiv betongkonstruktion. Förtillverkade skalelement godtas inte som kraftupptagande delar av stommen.” (Ur handboken ”Skyddsrum SR15″)
Kristian Borg
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Så byggs skyddsrummen under jord

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig