info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Stort skattefusk i byggbranschen

Företag i byggsektorn undanhöll 118 miljoner kronor i skatter och avgifter. Det visar en specialgranskning som Skatteverket gjort i Stockholm.

Totalt gjordes revisioner mot 162 små och medelstora företag, i och med anknytning till byggbranschen. Av dem fanns felaktigheter i 62 procent av fallen och tillsammans undanhöll de 118 miljoner kronor i skatter och avgifter. I många fall var orsaken svart arbetskraft.
– Det är ofta fråga om svarta pengar i personalintensiva branscher som byggbranschen. Samma problem finns vid uthyrning av arbetskraft, både i byggbranschen och i andra branscher, säger Pia Bergman, projektledare på Skatteverket.

De flesta upptäckta fallen har lett till en brottsanmälan om skattebrott. Bland de oredovisade pengarna består en stor grupp av arbeten som aldrig redovisats och en annan grupp där man dragit av för stora kostnader, genom att använda så kallade luftfakturor. Det finns också ett stort antal fall där båda dessa saker kombineras.

Granskningen har också lett till att många svartarbetande byggnadsarbetare har fått kvarskatt. I vissa fall rör det sig om flera hundra tusen kronor per person.

Totalt har Skatteverket i denna specialsatsning gjort 312 revisioner i olika företag, bland annat också i städbranschen. Totalt hade 214 miljoner undanhållits i skatter och avgifter. 143 företagare anmäldes till Ekobrottsmyndigheten.

Pia Bergman tror att med en större bemanning skulle Skatteverket kunna upptäcka och få in mer skatteinkomster från byggbranschen.
– Det är inte alls så att alla byggföretag fuskar. Men det är viktigt att ge de företagare som är seriösa bra möjligheter att utvecklas, säger hon.
Specialgranskningen av bland annat byggbranschen kommer att fortsätta också i år och antagligen kommande år också.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Stort skattefusk i byggbranschen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig