info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Stort intresse för kvinnlig byggutbildning

Denna vecka startade 27 kvinnor en ny byggutbildning för enbart kvinnor. Kvinnorna ska gemensamt bygga ett teckningsmuseum i Laholm. Men intresset är oväntat stort - utbildningen måste hastigt utökas från 16 platser till 27.

Oväntat många kvinnor i Västsverige vill utbilda sig till byggnadsarbetare. 16 utbildningsplatser räcker inte, och nu ska projektledningen försöka utvidga utbildningen till att omfatta 27 platser i stället.
– Länsarbetsnämnden i Halland och Skåne gjorde tillsammans med EU Equal Projekt Libra, en annorlunda rekryteringsinsats. Bland annat så fick de arbetslösa kvinnorna möta kvinnliga yrkesarbetare och ställa personliga frågor, säger Åsa Douhan från Libra. 
Från början var det sagt att kvinnorna skulle bygga ett teckningsmuseum i Laholm, ett objekt som kostnadsberäknas till 10 miljoner, men nu måste fler objekt fram för att alla ska komma ut och lära sig yrket på riktiga objekt.

– Förutom teckningsmuseet, som byggs enbart av dessa kvinnor, har vi skakat fram nya objekt på grund av det stora intresset. Kvinnorna ska göra en invändig renovering av en bygdegård i Halmstad och en ombyggnad av en klubbstuga till en ridklubb, säger Roger Holm, projektansvarig tjänsteman på Länsarbetsnämnden.
Själva utbildningen, som är på 45 veckor, finansieras av Länsarbetsnämnden i Hallands län, tillsammas med Växtkraft Mål 3.

Kvinnorna kommer från Helsingborg, Laholm , Halmstad, Falkenberg, Hyltebruk och Varberg. Förra veckan avslutade de en två veckors pröva-på-period på olika byggföretag då de fick tillfälle att bekanta sig med byggbranschen lite närmare. Denna vecka börjar själva utbildningen, som inleds med en åtta veckors praktikperiod ute på olika byggföretag. Därefter kommer de att få läsa en del teori. Under vårterminen påbörjas byggnationen av teckningsmuseet i Laholm.
Kvinnorna kommer att få välja mellan tre byggyrken; snickare, murare eller betongarbetare.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Stort intresse för kvinnlig byggutbildning

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig