info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Stort elevintresse för plåtslageri

För tre år sedan var plåtslagarutbildningen till Lugnetgymnasiet nedläggningshotad i Falun. Nu har nästan hälften av eleverna på bygg- och anläggningsprogrammet sökt inriktningen plåtslageri.

I veckan presenterade Arbetsförmedlingen sin rapport ”Här finns jobben!” Plåtslagaryrket hamnar högt upp på listan över de yrken som det är brist på. Behovet av plåtslagare är minst 1500 det närmaste åren, uppger branschorganisationen Plåt- och ventforum. Men elevernas intresse för utbildningen har varit svalt. Utbildningar runt i landet har lagts ned eller blivit hotade om nedläggning. Samma sak var det för Lugnetgymnasiet i Falun, där ingen sökte inriktningen plåtslageri för tre år sedan. Nu har nästan hälften, 14 av 32 elever sökt inriktningen plåtslageri efter första året på gymnasiet.

Jobbat lite extra i Falun

Projektet ”Strålande utsikter” drogs igång 2012. Målet med projektet var att fler unga skulle söka sig till plåtslagarutbildningen. Under 2013 har projektet besökt tio kommuner och tio olika högstadieskolor där eleverna får prova på yrket. Vid flera tillfällen har man besökt högstadieskolan Britsarvskolan och Lugnetgymnasiet i Falun för att få upp intresset för yrket.
– Vi har jobbat lite extra i Falun med skolorna. Jag tror att det är projektet Strålande utsikter som har givit resultat, säger Annika Waernström, projektledare på PVF, Plåt & Vent yrkesnämnd.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Stort elevintresse för plåtslageri

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig