info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Storm om turordning på Fristad Bygg

Det är en olustig stämning på Fristad Bygg. Företaget vill inte tillmötesgå de anställdas önskemål om en turordningslista.

Det är en tvist om turordningsområden som har fått många av de cirka 50 anställda på Fristad Bygg att må dåligt. Några av dem vill bara berätta om sin syn på tvisten om de garanteras att företaget inte får veta vilka de är.
– Det hela bottnar i att en del av oss ville jobba på ackord, berättar en.
– Företaget ville behålla fast lön med bonus och kunde inte riktigt acceptera att vi ska följa avtalets regler om ackord i nyproduktion. Nu utnyttjar de systemet med två turordningslistor, om man väljer att arbeta på ackord så löper man också större risk att bli uppsagd på grund av arbetsbrist.

Systemet med två listor infördes när ett avtal om månadslön med bonus sades upp av Byggnads avdelning i Borås för ett och ett halvt år sedan. Det var avdelningen som föreslog två turordningslistor, en för byggservice och en för entreprenad. Men för de anställda kom systemet att upplevas som ett hot och vid ett möte bestämde man sig för att säga upp systemet. Från den 7 november är det därmed en turordningslista som gäller.

Ledningen för Fristad Bygg har reagerat kraftigt på förändringen. Man menar att det motverkar företagets strategi, medför administrativa förändringar som är dyra samt att den utbildningsplan som man följer hotas.
– Det var Byggnads som krävde två turordningslistor. Nu har vi byggt företagets organisation runt detta. Den förändring som nu drivits fram försvårar vårt framtidsbygge, säger Lars Serrander, vd på Fristad Bygg.

Flera av de anställda som Byggnadsarbetaren talar med i Borås är mycket nöjda med sitt företag. De har långa anställningstider och ser positivt på Lars Serranders ambition att bygga en stabil verksamhet. Men de är besvikna över att deras krav på ett turordningsområde blåsts upp till en jättestrid.
– Det verkar mest handla om en prestigestrid mellan företaget och Byggnads avdelning, säger en.
Erik Larsson, med fyra år på Fristad Bygg, städar upp efter en riven fasadställning på sjukhuset i Borås. Han är trött på tjafset, säger han.
– Det är jobbigt med mycket tjat och skit. Jag tycker att det ska vara en lista och att man ska kunna jobba på ackord utan att riskera att bli uppsagd efter objektet.
Lars Serrander tror inte att den uppfattningen är representativ. Han vill komma tillbaka till två turordningslistor, om så krävs genom att lägga entreprenadverksamheten i ett dotterbolag.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Storm om turordning på Fristad Bygg

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig