info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Storkonflikt i Arbetsdomstolen

Idag hålls en ovanlig rättegång och ett efterspel till senaste avtalsrörelsen i Arbetsdomstolen.Den kan få stor betydelse för konflikträtten vid framtida avtalsrörelser.

Vvs och plåtarbetsgivare anklagar Byggnads för föreningsrättskränkning och kräver 12 miljoner i skadestånd.
– Förhandlingarna rör olovliga stridsåtgärder och föreningsrättskränkning, säger Henrik Boman, chefsjurist och förhandlingschef på PLR, Plåtslageriernas Riksförbund. Organisationen har tillsammans med VVS Företagen och medlemsföretag i båda organisationerna stämt Byggnads till Arbetsdomstolen.
Bakgrunden är varsel och konflikter som Byggnads använde sig av i senaste avtalsrörelsen, då det var storbråk mellan parterna. Som mest omfattades 3 500 arbetare av konflikten.
-Vi anser att det som skedde var angrepp på föreningsrätten, säger Henrik Boman.
Han och de övriga hävdar att Byggnads i konflikten valde ut företag där ledande personer var aktiva i arbetsgivarorganisationernas styrelser och förhandlingsdelegationer, samt i Svenskt näringsliv.

Totalt kräver arbetsgivarorganisationerna och medlemsföretagen tolv miljoner kronor i skadestånd av Byggnads. Sammanlagt är nio företag inblandade.

”Måste ta ut alla i konflikt”

Men Mattias Landgren, chefsjurist på Byggnads, tillbakavisar bestämt att åtgärderna under konflikten rör sig om föreningsrättskränkning.
– Stridsåtgärderna gjordes på ett normalt sätt i en normal avtalsrörelse. Att man tolkar det som en föreningsrättskränkning är helt unikt, säger han
Han ser förhandlingen som en politisk process och pekar på att Svenskt Näringslivs chefsjurist Lars Gellner företräder arbetsgivarsidan. Det gör han tillsammans med ett ombud vardera från PLR och VVS Företagen.
-En fällande dom kan få förödande konsekvenser på svensk arbetsmarknad. Då kan vi hamna i ett läge där vi måste ta ut alla arbetare och företag på avtalsområdet i konflikt, för att inte hamna i den här diskussionen, säger Mattias Landgren.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Storkonflikt i Arbetsdomstolen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig