info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Storbolagen hotar lämna Byggentreprenörerna

Peab, NCC och Skanska hotar att lämna Byggentreprenörerna.

Hotet framförs efter organisationens stämma, som hölls den 19 maj, där styrelsen inte fick tillräckligt stor majoritet för ett beslut om nya stadgar och avgifter.
Striden i Byggentreprenörerna står mellan de stora bolagen, som förespråkar centralisering, och de mindre bolagen, som vill bevara Byggmästarföreningarnas självständighet. Det är framför allt Peab som anser att kostnaden för de stora bolagen blir för stor med den nuvarande organisationen. Skanska, NCC och Peab betalar cirka 100 miljoner av Byggentreprenörernas totalt 268 miljoner i intäkter per år.
Den 10 juni hålls ett styrelsemöte i Byggentreprenörerna. Där kommer diskussionen från stämman att fortsätta. Tidningen Byggindustrin beskriver i sitt senaste nummer diskussionen som ”oorganiserad och föga givande”.
Bakgrunden till konflikten är att en utredning inför stämman föreslagit stora förändringar av organisationen. Förslaget innebär att Byggmästarföreningarnas självständiga ställning begränsas och att organisationens kostnader bantas. Många mindre medlemsföretag och flera Byggmästarföreningar anser att förslaget minskar deras inflytande.
Byggnads har tidigare sagt att man gärna ser en enad arbetsgivareorgansiation. Men det finns också de fackliga förhandlare som välkomnar en splittring.
– Då kan vi utnyttja deras splittring på samma sätt som arbetsgivarna utnyttjar vår avtalstvist med Seko, säger en förhandlare till Byggnadsarbetaren.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Storbolagen hotar lämna Byggentreprenörerna

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig