info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Storbolag säger upp 37 byggnadsarbetare: "Ingen vågar ta in"

Ett stort byggföretag i Gävleborg säger upp hälften av sina yrkesarbetare. Flera av dem är lärlingar.
– Det är jättetråkigt. Det är inte lätt att få jobb som lärling, säger Caroline Holmgren, snickarlärling på Sehed Bygg Gävleborg.

"Det är inte lätt att få jobb som lärling, särskilt inte så här i slutet av året", säger snickarlärlingen Caroline Holmgren. Foto: Sehed Bygg Facebook/Privat

Sehed Bygg Gävleborg AB har 100 anställda och företaget är verksam främst i Gävleborgs län. Nu tvingas företaget att säga upp byggnadsarbetare, vilket Arbetarbladet tidigare har rapporterat om.

– Det är sorgligt när utbud och efterfrågan sviker. Det är hård konkurrens i anbudslämnandet och det är många entreprenörer som är med om få förfrågningar, säger Per-Johan Johansson, vd på Sehed Bygg Gävleborg.

– Vi är otroligt ledsna och vi är rustade för det här manskapet, men vi måste rätta mun efter magsäcken.

”Det kom väl lite tvärt”

Varslet kom i början av november. En vecka senare, tisdagen den 7 november, var det uppsägningsförhandlingar mellan mb-gruppen och arbetsgivaren. Efter förhandlingarna stod det klart att 37 byggnadsarbetare blir uppsagda.

– Jag är lite förvånad och det kom väl lite tvärt, även om man har haft i bakhuvudet att det kan bli tufft, säger Jonny Källqvist, en av medlemmarna i mb-gruppen.

– Vi trodde att vi hade en del jobb inne, men det blev lite käppar i hjulet. Bland annat blev vi snuvade på ett äldreboende i Hofors. Det var även ett jobb på Engelska skolan som inte blev av, fortsätter han.

Alla lärlingar är uppsagda

33 av de 36 byggnadsarbetarna är snickare, resten är betongarbetare. Byggnadsarbetarna som berörs av uppsägningarna har mellan en och fyra månaders uppsägningstid.

Det är inte lätt att få jobb som lärling

Caroline Holmgren är snickarlärling och har arbetat på byggföretaget sedan i februari i år. Hon har bara en månads uppsägningstid.

– Det är tufft. De flesta vill ha färdigutbildade snickare. Det är inte lätt att få jobb som lärling, särskilt inte så här i slutet av året. Många företag håller i slantarna.

Caroline är 32 år, bor i Gävle och söker jobb i Gävleborg.

– Jag försöker dra i de kontakter som jag har, men det är ingen som vågar ta in någon. Och jag har svårt att flytta eftersom jag är skild och har en son som är 7,5 år.

På byggföretaget arbetar tolv snickarlärlingar och en betonglärling. Alla är nu uppsagda.

”Tråkigt för oss lärlingar”

– Det var tråkigt att alla lärlingar rök och man brukar ju inte ta alla lärlingarna på en gång. Men reglerna ändrades ju för ett tag sedan, så vi är inte lika skyddade som tidigare. Jag kan förstå beslutet, men det är tråkigt för oss, säger Caroline Holmgren.

Före det nya yrkesutbildningsavtalet, 2020, var reglerna annorlunda. Band annat hade lärlingarna en egen turordningsenhet.

– Nu ingår lärlingarna i turordningen och blir behandlade som alla andra yreksarbetare, så det är ”sist in, först ut” som gäller. Då blir det en intresseförhandling om man ska jobba för att ha kvar fler lärlingar, säger Roger Johansson, chef på Byggnads avtalsenhet.

Varför sades alla lärlingarna upp på en gång?

– Vi ville ha många ungdomar, men i det här fallet så valde vi en linje där alla med fyra månaders uppsägningstid fick gå, säger Per-Johan Johansson, vd på Sehed Bygg Gävleborg.

Totalt har Sehed Bygg Gävleborg 100 anställda. Av dessa är 72 kollektivanställda, resten är tjänstemän.

Få de senaste byggnyheterna – direkt i din mail! Prenumerera på ”Byggnadsarbetarens nyhetsbrev”.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Storbolag säger upp 37 byggnadsarbetare: "Ingen vågar ta in"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig