info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Stora skillnader i ackordsvolym

Ackordsandelen bland trä-, betongarbetare och murare, TBM-gruppen, i Piteå är bland de högsta i landet, 31 procent enligt Byggnads lönestatistik för tredje kvartalet.

Riksgenomsnittet i gruppen är 20 procent.
Den genomsnittliga ackordslönen i TBM-gruppen i Piteå ökade mest i landet, med 14:34 kronor per timme, 12,2 procent, från tredje kvartalet 1998 till samma kvartal i år.
Sambandet mellan hög ackordsandel och hög löneutvecklingstakt är emellertid inte entydigt. Piteå och Stockholm, som har två av de tre högsta ackordsgenomsnitten, har en ackordsandel över riksgenomsnittet. Men i Gästrikland arbetade endast 10,9 på ackord. Trots det har de som arbetar på ackord bland de högsta ackordslönerna i landet.
Gotland och Nyköping, med låg genomsnittlig ackordslön, har ackordsandelar runt 10 procent. Göteborg, som har näst lägst ackordslön, har en ackordsvolym över riskgenomsnittet med 25,4 procent.
Högst ackordsandel under perioden hade Lund, med 36,6 procent ackord. Lägst ackordsandel hade Örnsköldsvik med 5,7 procent.
TBM-gruppens tidlöner utvecklas långsammare än ackorden. Det innebär att gapet mellan tidlöner och ackordslöner ökar från 13:05 kronor per timme, 12,4 procent, till 14:24 kronor per timme, 13,3 procent.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Stora skillnader i ackordsvolym

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig