info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Stora problem för tunnelbanebygget i Stockholm

Nya tunnelbanan häver kontraktet på en av det stora berg-och anläggningsentreprenaderna i projektet. ”Det här är en ny och mycket ovanlig situation”, säger Niklas Bergman, förvaltningschef på Region Stockholm.

Det har blivit problem i projektet med att bygga nya Tunnelbanan i Stockholm. Foto: Region Stockholm

På måndagen 7 augusti kom beskedet. Förvaltning för utbyggd tunnelbana beslöt att häva kontraktet med SBT Sverige AB, som ansvarade för den stora berg- och anläggningsentreprenaden för tunneln mellan Akalla och Barkarby.

Hävningen kommer efter en längre tid av problem, enligt Niklas Bergman, förvaltningschef på Region Stockholm. Bland annat har SBT Sverige AB inte har kunnat leva upp till kontraktsvillkoren.

Läs också Fick Willys-kort men ingen lön: "En fruktansvärd situation"

– Det är en mycket olycklig situation och vi jobbar nu för att så snabbt som möjligt kunna vara i gång med arbeten i Barkarby igen, säger Niklas Bergman i ett pressmeddelande.

Niklas Bergman, förvaltningschef på Region Stockholm. Foto: Region Stockholm.

Flera överenskomna leveranser ska heller inte ha varit klara i tid och sedan i maj har produktionen mer eller mindre stått helt stilla. Men grunderna för hävningen av kontraktet är fler än så. Bland annat ska arbetsmiljöarbetet från entreprenören ha brustit och produktionstidplaner inte levererats enligt kontraktskraven.

– Den slutbesiktning som gjordes den 7 juli 2023 fick avbrytas, då arbeten som skulle överlämnas inte var färdigställda, säger Niklas Bergman.

Det här är en ny och mycket ovanlig situation.

Hur man ska göra för att gå vidare med tunnelbanebygget ska nu analyseras.

– Det här är en ny och mycket ovanlig situation. Det viktigaste för oss nu är att få igång arbetena så snabbt som möjligt, så att bygget kan fortsätta, säger Niklas Bergman.

Det här kan innebära att hela projektet försenas.

– Vi har redan en tajt tidplan och det finns förstås en risk att det här påverkar negativt. Men vi kommer att göra vårt absolut bästa för att påverkan ska bli så minimal som möjligt, inte minst eftersom tid är pengar, säger Niklas Bergman.

Redan under fredagen den 4 augusti valde SBT Sverige AB själva att häva kontraktet med hänvisning till uteblivna betalningar. Det är enligt Region Stockholm ett felaktigt påstående som istället menar att SBT:s hävning i sig utgör ”ett väsentligt kontraktsbrott”.

SBT Sverige AB skapades 2014 då det tjeckiska företaget Subterra etablerade en verksamhet i Sverige. Kärnkompetensen ligger i tunnelbyggande genom konventionell borrning och sprängning.

Läs också Sveriges första tunnelbana – här möts byggarbetarna under jorden

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Stora problem för tunnelbanebygget i Stockholm

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig