info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Stor härva med 50 svartjobbare

Snaran dras åt kring en svartuthyrare i Oskarshamn, som hyrt ut ett 50-tal svartjobbare till olika byggprojekt. Mannen fixade arbetskraft till stora projekt: bland andra åt byggherrarna Mönsterås Bruk, Alfa Laval och Ringhals.

Svartuthyraren använde en mellanhand, Lodin Konsult AB, som fakturerade kunden. Kunderna ville dock veta från vem Lodin hyrde sin arbetskraft, och eftersom svartuthyraren saknade F-skattsedel, så inleddes ett samarbete med ett Stockholmsföretag, Brunes & Hostetter.
Ett av jobben utfördes på Rosebergs Slott av Calor AB.
Enligt svartuthyrarens egna uppgifter, fick byggnadsarbetarna cirka 150-160 kronor per timme.
Lodin fakturerade kunden, Calor AB, 280 kronor per timme.
För syns skull, fakturerade sedan mellanhanden Lodins 220 kronor i timmen, men så fort den transaktionen var klar så fick svartuthyraren beloppet på sitt konto, minus en liten provision. Svartuthyrarens del av vinsten beräknas till cirka 40-45 procent av fakturabeloppet, inklusive den oredovisade momsen. Mellan åren 1996-2001 uppgår de upphittade fakturorna till totalt 6 358 712 kronor.
Ett 50-tal personer är inblandade i härvan. Merparten är byggnadsarbetare och industrirörmontörer. Svartuthyraren har under tiden fått uppskattningsvis över en halv miljon i ersättning från a-kassan och försäkringskassan och dessutom kontinuerligt arbetat svart på amerikanska kryssningsfartyg utan att redovisa sin egen inkomst.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Stor härva med 50 svartjobbare

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig