info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Stor brist på byggnadsarbetare

Allt fler får jobb inom byggbranschen, särskilt på hussidan. Byggföretagen kommer att få problem att rekrytera folk, särskilt under 2011. Det visar Arbetsförmedlingens prognos.

Fler och fler får jobb inom byggbranschen. Arbetslösheten är nu betydligt lägre än för ett år sedan. I maj fanns 9062 byggnadsarbetare öppet arbetslösa (siffrorna visar arbetslösa inom bygg som är inskrivna på Arbetsförmedlingen).
För ett år sedan i maj 2009 var den siffran 11 378. Och vändningen har gått fort. I januari var 17 493 byggnadsarbetare öppet arbetslösa. Nu är den siffran nästan hälften.

Svängningarna är snabba inom byggbranschen. Nu är byggbranschen en av de branscher, där det blir brist på arbetskraft. Rekryteringsproblemen är förhållandevis små, men stiger snabbt. Mycket talar för att bristen kan blir stor under 2011.
– Vart femte byggföretag har upplevt rekryteringsproblem under det senaste halvåret, säger prognoschef Tord Strannerfors på Arbetsförmedlingen.
Lågkonjunkturen drabbade bostadsbyggandet hårt, medan det gick bättre för anläggningssidan. Nu går husbyggarna in i en allt starkare konjunktur, medan anläggningssidan kommer att dämpas under 2011.
– Det är bostäderna som har svängt mest. Redan i februari såg vi att bostadsbyggandet går bättre. Den trenden har hållit i sig under våren, säger Fredrik Isaksson, chefekonom på Sveriges Byggindustrier.

Rekryteringsproblemen kommer att öka stadigt de kommande åren. Samtidigt kommer lärlingar och nyutbildade att ha fortsatt svårt att få jobb, men deras situation kommer att förbättras. Arbetsförmedlingens prognos bygger på cirka 12000 intervjuer med privata arbetsgivare och verksamheter i samtliga kommuner och landsting.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Stor brist på byggnadsarbetare

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig