info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Stoppat takjobb fortsatte utan fallskydd

I oktober stoppades ett villabygge i Västervik för att det saknades fallskydd. Häromdagen kom byggnadsarbetarna tillbaka till villan för att göra det sista takakarbetet. Utan fallskydd. Arbetsmiljöverket hinner inte följa upp stoppen.
Här på taket i Småländska Notholm arbetar byggnadsarbetare på dödliga höjder helt utan skydd, trots tidigare stopp. Foto: Privat

Snickaren Tor-Arne Gustafsson är skyddsombud på Skanska som bygger hus runtomkring villan på Notholmen i Västervik. Han iakttog hur den ena våningen efter den andra byggdes helt utan fallskydd.
– Mot slutet drog de upp takstolar för hand, la papp och allt utan ställningar. Då kontaktade jag Arbetsmiljöverket, som stoppade arbetet och några dagar senare var en tillfällig ställning på plats.

I veckan var det dags igen. En av Tor-Arne Gustafssons arbetskamrater tog en bild med mobilkameran när en av byggnadsarbetarna vid villan jobbar högst uppe på taket, helt utan fallskydd. De skickade bilden till det regionala skyddsombudet Joakim Gustavsson på Byggnads avdelning i Linköping som i sin tur kontaktade Arbetsmiljöverket. Där var den ansvarige inspektören på kurs i Göteborg, och kunde inte åka ut till bygget för att stoppa och bötfälla företaget.
– Det finns ju en inspektör för hela det området. De hinner ju inte följa upp alla stopp. Sådant här ser man ju hela tiden, säger Tor-Arne Gustafsson.
När myndigheten inte kunde göra något vände sig Skanska-arbetarna till lokaltidningen. Efter den publiceringen har byggnadsarbetarna vid villan fått sele.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Stoppat takjobb fortsatte utan fallskydd

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig