info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Stoppade farligt jobb

Fallhöjden från takfoten ner till ställningen var 1,2 meter. För mycket tyckte Hans Stevander, arbetsmiljöansvarig på Byggnads i Göteborg. Arbetsmiljöverket hade en annan uppfattning. - Vi följer bara reglerna och då är det två meter som gäller, säger Claes Hällqvist, arbetsmiljöinspektör i Göteborg.

När Hans Stevander kom ut till en byggarbetsplats i centrala Göteborg upptäckte han att det var ett stort avstånd från takfoten ner till ställningen.
– Jag tycker att det finns en oskriven regel om att det inte ska vara mer än 50 centimeter, men här var avståndet 1,2 meter.
Hans Stevander tror att skadorna skulle bli allvarliga för de som tappar balansen på taket och ramlar ut över kanten. Han ser även en fara för att de som kommer med fart från taket ramlar ut genom eller över skyddsräcket på ställningen och ner till marken.
– Jag påpekade bristen och ville att den skulle åtgärdas, men då kom arbetsmiljöverket och sa att ställningen är byggd enligt regelverket. Jag tycker att fallhöjden är alldeles för hög.
Hans Stevander har överklagat Arbetsmiljöverkets beslut till Förvaltningsdomstolen.
– Jag tycker att riskerna är så höga att det krävs nya bestämmelser.
På Arbetsmiljöverket tycker man att det är bra att Byggnads överklagar.
– Vi måste hålla oss till de regler som finns idag. Ur ergonomisk synpunkt är det bra för plåtslagaren att ställningen är lägre, men det är självkart värre för de som eventuellt ramlar ner från taket. Vi får avvakta och se vad som händer, säger Claes Hällqvist.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Stoppade farligt jobb

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig